Kolín chce přilákat turisty mířící do Kutné Hory

12. červen 2018

Kolín chce posílit spolupráci s Kutnou Horou a přilákat tak více turistů. Pomoci by mohly i kyvadlové autobusy mezi oběma městy. V pořadu K věci Českého rozhlasu Region to řekl starosta Kolína Vít Rakušan.

„Hlavně chceme připravovat společné turistické balíčky. Do Kutné Hory jezdí turisté z celého světa, ale turisté většinou jen přijedou a zase odjedou. My chceme nabídnout alternativu, kterou Kutná Hora nemá, to je třeba rozsáhlé židovské dědictví,“ řekl Regionu starosta Vít Rakušan. Ten uvažuje také o lepším dopravním spojení obou měst. „To by mohlo být součástí, taková kyvadlová doprava od našeho vlakového nádraží,“ doplnil starosta. Podle něj pomůže i probíhající rekonstrukce kolínského autobusového nádraží, v jejím rámci vzniknou místa, kde budou moci zastavovat i turistické autobusy.

Vít Rakušan se v rozhovoru vrátil i k víkendovému 55. ročníku festivalu Kmochův Kolín. Při jeho úvodním koncertu na hlavním pódiu poprvé po dvou desetiletích společně vystoupily všechny čtyři velké kolínské soubory. Ty byly dlouhá léta rozhádané. Starosta Rakušan přitom věří, že letošní společný koncert nebude poslední. „Mám pocit, že ne všechny příkopy mezi nimi jsou zasypány. Pokusíme se ale, pokud tedy ještě budeme na radnici, domluvit podobné vystoupení i na příští rok a zkusíme domluvit třeba i vánoční koncert všech souborů dohromady. Chtěli bychom, aby se ty příkopy pomalu zasypávaly. Najednou to asi nejde, to není přirozené, ale pomalu to snad půjde,“ dodal v Českém rozhlasu Region starosta Kolína Vít Rakušan.

Ten v rozhovoru mluvil také o úpravách kolínského Vodního světa, o kolínské chytré klíčence i o tom, jak se dá stíhat být zároveň starostou a poslancem Parlamentu ČR.

autor: tsp
Spustit audio