Kolínští plavci chystají Memoriál Hany Greenfieldové. Připomenou tak dívku, která přežila holokaust

22. srpen 2022

Na Labi u kolínského Kmochova ostrova se v sobotu 27. srpna koná již pátý ročník Memoriálu Hany Greenfieldové. Plavecké klání nese jméno po židovské dívce, která jako jedna z mála z Kolína přežila holokaust. Válka ji připravila o maminku, tatínka i domov. O prožitých hrůzách ale přinesla důležité svědectví.

Hana Greenfieldová se narodila v Kolíně v roce 1926 a prožila tam mládí. Její život však těžce poznamenala 2. světová válka. „S ostatními Židy opouští Kolín posledním transportem 13. června 1942 směr Terezín,“ popisuje její osud historička Miroslava Jouzová. V roce 1944 byla dívka přesunuta do koncentračního tábora v Osvětimi a později do Bergen-Belsenu. Měla ale štěstí a válečné hrůzy přežila. Jako jedna z mála se vrátila zpět do Kolína.

„Na Kolín nikdy nezapomněla, i když tady po válce pobyla jenom krátce, protože tady kromě sestry nezůstal vůbec nikdo z rodiny,“ pokračuje Miroslava Jouzová. Hana Greenfieldová se později provdala a od roku 1952 žila v Izraeli.

Plavecký memoriál Hany Greenfieldové se koná na Kmochově ostrově v Kolíně

Kolínská rodačka se do rodného města ráda vracela, a tak se historička Miroslava Jouzová mohla setkat, jak s paní Greenfieldovou, tak i s některými členy její rodiny. Návštěvníci Městské knihovny v Kolíně si mohou vypůjčit hned několik knih, ve kterých jsou zachyceny vzpomínky Hany Greenfieldové. Ona sama ve spolupráci s Památníkem Terezín i s kolínskými muzejníky až do vysokého věku organizovala přednášky, a přinášela tak svědectví o svých prožitcích. Zemřela v roce 2014.

V době svého dětství se Hana Greenfieldová chodívala koupat do Labe, proto se kolínští plavci rozhodli pojmenovat závody právě po této známé rodačce. „Jestli byla zdatná plavkyně, to nevíme,“ říká tajemník Sportovního oddílu plavání Kolín Petr Černý, který z rozhledny Maják na Kmochově ostrově obhlíží budoucí plaveckou trať. „ Ale určitě se koupala a plavala tady ráda. Z vyprávění mých rodičů a prarodičů vím, že přímo pod námi bývala plovárna.“

Labe u kolínského Kmochova ostrova je pro plavce opět lákavé

Memoriál Hany Greenfieldové se letos koná na Kmochově ostrově v Kolíně poslední srpnovou sobotu. Zájem o účast stále roste. Zatímco první ročník absolvovalo jen 50 plavců, poslední klání už navštívilo 200 závodníků. Zapojit se mohou i zájemci z řad veřejnosti.

Spustit audio