Komiks i pamětní deska připomínají v Kladně herečku Annu Letenskou, popravenou v roce 1942 nacisty

28. říjen 2022 10:30

Herečtí kolegové jí říkali Anka a vzpomínali na ni jako na veselou a přátelskou ženu, která byla vždycky připravena pomoci. Právě to se Anně Letenské stalo po atentátu na Heydricha osudným. Nacisté ji popravili před 80 lety v koncentračním táboře v Mauthausenu.

Veselá, talentovaná a statečná. Taková byla herečka Anna Letenská, kterou před 80 lety popravili nacisté. V pátek si ženu, která zemřela v pouhých 38 letech, připomínají v Kladně. Před divadlem má i  pamětní desku. Hereččin osud představuje taky nový komiks „Anna, hvězda která zhasla“, který nakreslila 15letá studentka kladenského gymnázia Bára Müllerová.

Když Annu Letenskou zatkli, měla zrovna roztočený film režiséra Otakara Vávry “PŘIJDU HNED”. Už nikdy ale nepřišla. Byla popravená v koncentračním táboře Mauthausen, 24.  října 1942 v 10:56 hod.

Studenti Gymnázia Kladno se rozhodli zviditelnit a připomenout památku Anny Letenské, české herečky popravené nacisty v rámci heydrichiády, která byla v letech 1935-1936 členkou kladenské činohry. Vznikl tak projekt, který propojil kromě gymnázia i Městské divadlo Kladno, Magistrát města a Spolek pro zachování odkazu českého odboje. Jeho pracovní název byl Akce Anna.

„Jediné, čím se (Anna Letenská) „provinila“ bylo, že nechala přespat ve svém pražském bytě manželku doktorka Ličky, který ošetřil v prosinci Josefa Gabčíka po jeho seskoku a poté i parašutistu Kubiše po jeho atentátu na Reinharda Heydricha,“ vysvětluje historička Gabriela Havlůjová.

Studenti a studentky kladenského gymnázia také vytvářeli po celé dva měsíce květiny a dekorovali s nimi srdce, které bude zdobit foyer divadla, kde 28. října proběhne vzpomínková akce a slavnostní odhalení pamětní dlaždice, vytvořené akademickým sochařem Zdeňkem Maninou bez nároku na honorář. Divadlo si v ten den zároveň představením Jak jsem potkal ďábla (o životě spisovatele Oty Pavla) spolu s diváky připomene jedno z nejtěžších období moderní historie, období heydrichiády.

autoři: Tomáš Maleček , Von
Spustit audio