Kompost má na řezu vypadat jako barevný dort. Pomoct vám může spadané listí

3. listopad 2017

Listí, které opadá jako první, bývá obyčejně poškozené škůdci nebo chorobami. Měli bychom s ním nakládat s vědomím, že může být zdrojem chorob i na jaře. Patří proto do spodní vrstvy kompostu, aby spóry chorob nemohly volně poletovat v prostoru, až dozrají.

Broskvoně je dobré ještě před opadem listů ošetřit některým z měďnatých přípravků jako prevenci proti kadeřavosti. Obecně se vyplatí listí na zahradě pečlivě shrabat, obrat z něj zaschlé moniliózní plody, takzvané mumie, a uskladnit naspod kompostu. Pokud to sousedi tolerují, možná i spálit.

Opad listů nebo jeho kompostování lze urychlit. Lepšímu rozkladu pomáhá postřik 5% roztokem močoviny nebo síranu amonného. Listy takto ošetřených stromů se rychleji rozkládají a také opadají v kratším časovém intervalu. Pro lepší rozklad je možné použít i techniku: rotační sekačku s košem nebo kombinovaný vysavač a fukar na listí. Je v něm struna, která listí rozmělní, dá mu menší objem. Stejně funguje nůž u rotační sekačky.

Do kompostu mícháme listí s trochou zeminy, případně se zbytky zeleniny, s ovocem, které nelze konzumovat. Navrchu musí být „zdravé listí“ nebo zemina, vytvoří jakousi pokličku, která brání šíření chorob. Nikdy nedáváme navrch houbami napadené plody ovoce či zeleniny.

Do kompostu nepřidáváme vápno v žádné formě, jak se dříve doporučovalo. Ani pálené, ani vápenec nebo vápno hašené, hydrát. Vyšší pH totiž snižuje aktivitu bakterií, které organickou hmotu rozkládají na humus, a prodlužuje dobu zrání kompostu.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio