Komunikace vlády není dostatečná. Do 3. stupně jsme se překlopit neměli, říká primátor Macura (ANO)

Desítky hospod a restaurací po celém Česku nerespektovaly povinnou zavírací dobu v osm večer. Jak se k tomuto protestu proti vládním protiepidemickým opatřením postavili restauratéři na Ostravsku? Daří se úřadům v Ostravě prosazovat vládní nařízení? Komunikuje vláda směrem k regionům, tamějším podnikatelům a zaměstnavatelům včas a srozumitelně? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl primátor Ostravy a člen předsednictva hnutí ANO Tomáš Macura.

Hnutí ANO má premiéra, ministra zdravotnictví, ministra průmyslu a obchodu a ministryni financí – tedy všechny důležité aktéry rozhodování, které jste před chvílí svým způsobem kritizoval. Máte pocit, že politici hnutí ANO zvládají situaci dobře?

Čtěte také

Ocitli jsme se v bezprecedentní situaci. Mám spoustu známých v okolních zemích a není na místě si idealizovat opatření a podmínky, které tam platí. K některým věcem mám výhrady – zejména ke způsobu komunikace – ale nebudu naskakovat na vlnu kritiky vládních opatření, která se stává takovým národním sportem.

Bavíte se v rámci předsednictva hnutí ANO o vašich výhradách?

Je to dva týdny, kdy jsme měli poslední předsednictvo, kde jsme se velmi otevřeně bavili na téma nedostatečné komunikace těch opatření a o podobných věcech.

Změnilo se něco, když jste to kritizovali? Je to v těch posledních týdnech ze strany vládních představitelů lepší?

Zcela upřímně, takový pocit nemám.

Co s tím budete dělat?

Já těch možností nemám mnoho. Jsem překvapen tím posledním vývojem, kdy se v rámci 3. stupně zavádějí opatření, které spadají spíš do 4. stupně. Myslím si, že jsme se do toho 3. neměli nikdy překlopit, ale to je na nějakou interní debatu v rámci hnutí.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.