Koňadra

26. říjen 2005

Posluchačka Fikerová pozorovala na svém balkóně sýkory koňadry a napadla ji otázka, co by tak tito krásní ptáčci mohli mít společného s ňadry. Pokusím se odpovědět. Nejprve ale stručně význam obou slov. Koňadra je pojmenování větší sýkory se žlutou spodní částí těla, o ňadrech Slovník spisovné češtiny říká, že je to ženské poprsí, psa, lidská hruď.

I když by se jen tak od stolu možná dalo spekulovat, že nápadnost žluté hrudi koňader by mohla souviset se slovem ňadra znamenajícím hruď, ve skutečnosti to tak není, ta dvě slova nemají nic společného. Vlastně přece jen jedno ano, obě původně znamenala něco jiného, než znamenají dnes. V případě koňadry, jak říkali naši předkové konědry, něco hodně jiného. Tímto slovem se ve staré češtině označoval ras, tedy člověk, jehož řemeslem bylo zabíjet psy, ale také, jak vidíme z tohoto jeho pojmenování, koně. Staré české slovo konědra je totiž složené, jeho druhá část, to -dra, pochází ze slovesa drát ve významu "stahovat kůži ze zabitého nebo pošlého zvířete". Konědra byl člověk, který koně dral, staral se o mrtvoly koní.

Michal Novotný

Jenže co by mohli mít ti milí ptáčci společného s rasy, s lidmi velmi špatné pověsti, jak už jsem tady o tom jednou mluvil. Ano, také slovo konědra, stejně jako ostatní synonyma slova ras, se používalo jako poměrně těžká nadávka. A pojmenování tohoto druhu sýkorek opravdu nadávkou je, jako nadávka vzniklo. Význačný český ligvista Josef Zubatý na počátku 20. století věnoval koňadře celý obsáhlý článek a v něm napsal: "Slovo konědra koňadra v tomto významě je patrně totéž, co konědra ras, a koňadra dostala jméno, původně zase spíše nadávku, po své ukrutnosti." A pak Zubatý cituje odborníky zoology, kteří o koňadře, která nám zdálky připadá taková milá, říkají opravdu nepěkné věci. Třeba: "jsou to ptáci. rvaví, kteří dokonce ubíjejí jiné ptáky malé," nebo: "slabé, nemocné ptáky svého vlastního rodu napadá bez milosrdenství a týrá tak dlouho, dokud nevypustí ducha", tento citát byl z Brehma. Tolik o výrazu koňadra, na ňadra se dostane až zítra.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.