Konec září je po slunném létě prvním zátěžovým obdobím naší imunity

23. září 2020

Léto právě skončilo, a i když máme stále hezké počasí, pomalu už začíná podzim. Přechod z letního počasí na podzimní je první zátěžovou zkouškou po návratu z dovolené, kdy se většina z nás cítila v dobré kondici. Jak budeme dále postupovat směrem k zimním měsícům, imunita bude procházet stále větší zátěží. Jedinou ochranou je prevence. Nic imunitu nepodpoří tolik jako pozitivní přístup k životu, zdravá strava a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Radí MUDr. Petr Grenar.

Jak onemocnění COVID–19 nadále postupuje, opět probíhají další opatření, která by měla šíření této nemoci zpomalit a zastavit. Ovšem míra onemocnění také záleží na naší imunitě. Právě toto období je pro naši imunitu ale také zátěžové. V létě máme pohodovější životní styl, jsou dovolené, odpočíváme…Velké plus je i větší přísun přirozených vitamínů z čerstvého ovoce a zeleniny, a navíc jsme během letního počasí co nejvíce v přírodě. Je to celkově pohodovější čas, kdy tělo samo o sobě není v existenčním stresu a máme tak i větší odolnost vůči vnějším vlivům na náš organismus.

Konec září a začátek října je pro imunitu zlomový

Jak se zkracuje den a sluneční záření a zároveň se ochlazují denní vnější teploty, tělo potřebuje více energie i posilující vstupy a imunita vůči respiračním infekcím se začíná snižovat. To, co by nás v létě stran respiračního onemocnění nepotkalo vůbec nebo s mírným průběhem, tak od podzimu případné onemocnění může probíhat markantněji nebo budeme mít větší problémy. To je i vysvětlení, proč nyní onemocnění COVID-19 u většiny pacientů probíhá s minimálním nebo žádnými příznaky. Ovšem tím jak se bude snižovat přirozená letní imunita a bude přecházet do nastavení na zimu, při nedostatečně silné imunitě budou reakce na onemocnění mnohem dramatičtější a průběh tvrdší.

Vakcína není všelék. Zdravý „selský“ rozum je pomocníkem číslo jedna

V souvislosti s onemocněním COVID–19 se velké naděje vkládají do připravované vakcíny. Ovšem pro své zdraví můžeme udělat i mnoho dalšího. Především se řídit zdravým „selským“ rozumem, nepodléhat panice, a zároveň nebagatelizovat danou situaci. Naší povinností je nyní ochránit naše nejslabší skupiny -  seniory, diabetiky, bronchitiky, pacienty s oslabenou imunitou, atd… To znamená izolovat je od větších společenstev a poučit je, je jak se chovat. Tedy nevyhledávat kontakty s rizikovými skupinami, omezit návštěvy společenských akcí, a zároveň zvyšovat svojí psychickou a fyzickou odolnost. Psychika tu hraje opravdu velkou roli a pomůže i zdánlivě jednoduchá rada – tvářit se pozitivně. Co se týká onemocnění COVID–19, doporučuji také, aby si každý sháněl o tomto onemocnění sám informace a řídil se  se smysluplnými nařízeními pracovníků hygienické služby, kteří jednoznačně vědí, jakého nepřítele mají proti sobě, a jak se mu postavit.

Dobrá imunita je běh na dlouhou trať

Jak posílit imunitu v tomto v přechodovém období? Je to především otázka prevence. Právě  v době, když nám nic není a jsme zdraví je potřeba zvyšovat svou fyzickou odolnost pravidelným cvičením a dobrou životosprávou, nekouřit a nepít alkohol. A hlavně - žit pozitivně!

Spustit audio