Konec zimy je pro naší imunitu náročným obdobím. Imunitu nyní především podpoří naše dobrá psychická pohoda

27. únor 2019

Konec zimy je pro náš organismus náročný.  Těšíme se na jaro, ale teprve nyní nás čeká největší zimní zkouška našeho zdraví. Tělo je na samém závěru zimy již značně vysílené a navíc začíná období častých chřipkových onemocnění. Ačkoliv už občas vysvitne sluníčko, ještě stále je ponuré počasí, které ovlivňuje psychiku. A špatná psychika oslabuje imunitní odpověď organismu.  Rozhodující v tomto období je totiž náš zdravý přístup k naší imunitě. Radí MUDr. Petr Grenar.

Co vlastně znamená mít zdravý přístup k imunitě? I takovou zdánlivě samozřejmou věc, jako pohodový přístup k životu. Ano, právě v tomto čase je především nutné zařídit si život tak, abychom byli v co největší pohodě a zbytečně se nepřetěžovali. A abychom si co nejvíce udrželi dobrou psychiku, protože ta zásadně ovlivňuje imunitní odpověď organismu.

Je potřeba co nejvíce zharmonizovat svoji denní činnost, pravidelně spát, pravidelně jíst malé dávky, mít po celý den dostatek tekutin. Zkrátka alespoň v tomto období co nejvíce zharmonizovat denní režim.

V tomto zátěžovém období se projeví, jak jste o sebe pečovali po celý rok

Najet v tomto období na klidnější životní tempo je sice jedna věc, ale pokud o sebe v průběhu roku nebudeme dbát a nic pro své zdraví ani zdravou imunitu neuděláme, rozhodně nás to nezachrání a onemocnění či vyčerpanost na konci zimy se stejně pravděpodobně dostaví.

Rozhoduje tu aktivní a preventivní přístup po celý rok. Zúročí se nám právě v obdobích, kdy se nacházíme v krizových situacích. Ať už z hlediska častých infekcí kolem nás nebo chorobami, které nás oslabují. Pokud jsme připravení dobrým životním stylem z dřívějška, pak toto období překonáme mnohem snadněji.

Lékárna jako poslední možnost

Pokud přirozenou péči o své zdraví zanedbáme a tělo je v tomto období vyčerpané, měli bychom pouze doplňovat vitamíny, které zvyšují obranyschopnost, ovšem přirozeným způsobem. Jedná se hlavně o potraviny bohaté na vitamín C, ovoce a především citrusové plody.

Snad nejhorší cesta, kterou naneštěstí mnoho lidí právě podstupuje, je cesta do lékárny, kdy zakoupíme zdánlivě kvalitní přípravek na imunitu nebo proti chřipce, a odejdeme v přesvědčení, že nás ochrání a že jsme pro své zdraví udělali dost.

Je nutné vždy myslet na to, že léky i mnohé doplňky stravy jsou především komerce. I když některé jsou opravdu kvalitní. Takovýmto doplňkem ale můžeme pouze posílit a navýšit naší obranyschopnost, kterou v základu získáme pouze vlastní pílí a vlastní péči o svoje tělo. Je to pouze jakýsi bonus.

Upřednostnit je třeba vitamíny v rostlinné podobě. Účinnost syntetických vitamínů a minerálů je diskutabilní. Obsazují totiž ty vitamínové receptory, které by jinak normálně fungovaly. Hlavní klíč ke svému zdraví máme ve vlastních rukách a podle toho je třeba k tomu přistupovat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.