Koronavirová epidemie v Česku sílí. Mladoboleslavská nemocnice zakazuje od středy 5. října návštěvy u pacientů

4. říjen 2022 12:00

Koronavirová epidemie v Česku sílí. Za uplynulý týden laboratoře odhalily přes 18 tisíc nakažených, což bylo o 12 procent víc než o týden dřív. Ve středních Čechách přibylo za minulý týden víc než 2300 covidových pacientů, o týden dřív to bylo o 300 méně. A na vzestupu jsou také další respirační onemocnění. Podrobnosti zjišťovala reportérka Karolína Burdová.

Mladoboleslavská nemocnice zakáže od středy 5. října návštěvy u pacientů. Důvodem je vyšší počet nakažených koronavirem v populaci. Výjimku mají návštěvy na dětském a gynekologicko-porodnickém oddělení. V nemocnici leží s nemocí covid 25 lidí, o sedm víc než v pátek.

"Jsou to zejména starší ročníky, z 25 je 12 lidí na následné péči, na ARO je zatím jeden, na kyslíku čtyři," uvedla mluvčí nemocnice Hana Kopalová.

Po několika měsících svolání krizového štábu

"Výše uvedený počet jsme stále schopni umístit do izolací na běžná oddělení, ale musíme se připravit i na situaci, že by to možné nebylo," doplnila mluvčí ke svolání krizového štábu.

Od pondělí platí zákaz návštěv také v nemocnici ve Slaném na Kladensku. Důvodem je nárůst počtu případů nemocných covidem. V některých případech nemocnice umožní výjimku, avšak je třeba ji vyjednat s ošetřujícím lékařem. Jedná se například o přítomnost otců u porodu nebo u pacientů v závažném stavu. Návštěva pak musí mít po celou dobu své přítomnosti respirátor.

Příbramská nemocnice zatím návštěvy nezakázala, situaci kolem výskytu respiračních onemocnění však pozorně sleduje. "Zavedli jsme doporučující stanovisko, aby lidé nosili respirátory, ale návštěvy jsme ještě nezakázali," řekl ČTK mluvčí nemocnice Martin Janota. V nemocnici je nyní 20 pacientů s covidem-19 a v poslední době jich podle Janoty přibývá.

Přibývají i další respirační onemocnění

I u dalších respiračních nemocí čísla rostou. Za poslední týden přibylo více než 900 případů na 100000 obyvatel. Nejčastěji jde o chřipku a nachlazení nebo zánět průdušek. Nárůst souvisí s návratem dětí do škol, s návraty z dovolených, a taky samozřejmě s počasím.

"Toto září bylo celkem chladné počasí, takže ten výskyt těch respiračních onemocnění je samozřejmě větší oproti například roku 2019, kdy bylo ještě zhruba do poloviny listopadu hezké počasí," říká mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Ty předešlé dva podzimy, v roce 2020 i 2021 byly ojedinělé v tom, že lidé nosili respirátory, a tak těch nákaz nepřibývalo tolik. Proto lékaři i epidemiologové lidem radí, aby alespoň v uzavřených prostorech, jako je například MHD, roušky znovu nasadili.

autoři: Karolína Burdová , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio