Koronavirus se rozšířil do domů s pečovatelskou službou. V karanténě jsou v Příbrami i ve Slaném

31. březen 2020 16:10

Jeden z obyvatel Domu s pečovatelskou službou v Příbrami se nakazil koronavirem, skončil v oblastní nemocnici. V zařízení se 400 nájemníky platí zpřísněná hygienická opatření. Uzavřený do odvolání je Domov s pečovatelskou službou ve Slaném, kde se potvrdilo onemocnění Covid-19 u dvou jeho obyvatel.  

Zařízení Na Sadech ve Slaném bylo celé posláno do karantény. Na webových stránkách města, které je zřizovatelem, je jasně popsáno, jak bude DPS během uzavření fungovat - například kdy a jak si mají objednávat nákupy, léky nebo obědy. 

První případ onemocnění byl v domově odhalen už minulý týden, následovala preventivní karanténa pro dalších sedm obyvatel. V pondělí potvrdil test druhého nakaženého. Celý objekt, v němž je 90 bytů, je uzavřený, vchody jsou zapáskované, aby dovnitř nevešel nikdo nepovolaný. 

Pracovníci v karanténě nejsou

V příbramském domě s pečovatelskou službou poslali hygienici do karantény šest lidí, z toho tři obyvatele domova. Uvedla to mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Senior s koronavirem nemá podle mluvčího nemocnice Martina Janoty zdravotní komplikace. Ze zdravotnického zařízení jej ale nelze propustit, nakazil by ostatní. "Není symptomatický, má teplotu kolem 37 stupňů a je mu dobře," uvedl Janota.

Ředitel Centra zdravotních a sociálních služeb města Příbrami Tomáš Cipra řekl, že v domě v Brodské ulici je kolem 200 bytů. V izolaci jsou nájemníci dvou bytů, včetně nakaženého muže v nemocnici jde o tři lidi. "Podařilo se je izolovat od ostatních, mají poskytnutou péči a platí zpřísněná hygienická opatření," uvedl Cipra. V budově se zpřísnily nároky na úklid, všechny prostory byly dezinfikovány.

Šalamunová upřesnila, že hygienici nařídili šest karantén, z toho tři obyvatelům domova. Jde o družku nemocného a další dva lidi. Mezi nimi je i známá nakaženého, která mu nosila nákup. Čeká se, jak jim dopadnou testy.

Cipra poukázal na to, že v Brodské ulici jde o jiný typ zařízení, než jsou domovy pro seniory nebo jiné pobytové služby. "Plošné testování by se případně řešilo po domluvě s příbramskou nemocnicí," dodal. Nikdo z pracovníků pečovatelské služby do karantény nemusel, podle Cipry totiž klient tyto služby nepožadoval. 

Podle Šalamunové hygienici berou zařízení jako normální bytový dům a neplatí v něm ani zákaz návštěv. Někteří klienti navíc nevyužívají možnost pečovatelské služby, což byl i případ nakaženého muže. "Apelujeme na lidi, aby ve vlastním zájmu návštěvy seniorů omezili," řekla Šalamunová.

Vedení příbramského centra sociálních služeb uvedlo, že se jeho pracovníci o nakaženém dozvěděli od příbuzných. Šalamunová to vysvětlila tím, že hygienici informují lidi, kteří byli s nakaženým v kontaktu. Podle ní to nebyl nikdo z personálu.

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio