Koronavirus se sem jednou dostal a my se s ním budeme muset naučit žít, tvrdí kardiochirurg Pirk

Známý kardiochirurg Jan Pirk před dvěma týdny v rozhovoru pro web časopisu Reflex zlehčoval nebezpečí šířícího se koronaviru. Říkal, že by bylo nejlepší, kdyby se nakazilo co nejvíce lidí. Počet obětí v Číně komentoval tak, že když se nějaký živočišný druh přemnoží, příroda ho začne korigovat. „Všechny velké epidemie přišly z Číny. Ať to byl SARS, nebo epidemie chřipky. Je to dané tím, že nedodržují základní pravidla hygieny,“ myslí si přednosta Kardiocentra IKEMu.

„Jsem naprosto přesvědčený, že ten problém pochází z Číny. Mají mrtvá zvířata vedle živých, jedí je syrová a to je strašně nebezpečné,“ vysvětluje Jan Pirk ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Čtěte také

Rozhovor vyvolal hodně pozornosti, šířil se na sociálních sítích a citovala ho i další média. Kardiochirurg Jan Pirk v něm mimo jiné uvedl, že je podle něj šílenství kolem koronaviru neopodstatněné a reakce politiků označil za neadekvátní.

Získáme na virus imunitu?

„Nejvíce ohrožení jsou starší lidé, zejména ti, kteří mají už nemocné plíce. Jinak to může u malých dětí proběhnout jako lehké nachlazení. Musíme na něj získat imunitu,“ myslí si kardiochirurg. Infektolog Ladislav Machala ovšem v rozhovoru na Radiožurnálu naznačoval, že si není jist, jestli člověk na tento typ viru imunitu získá.

Čtěte také

Zásadní chybou podle Jana Pirka bylo, že jsme nezačali hned používat ústenky. „Říká se o nich, že nejsou účinné. Samozřejmě nejsou 100%, ale do značné míry nás a naše okolí chrání.“

Zároveň je podle něj důležité, aby epidemie nevznikla rychle najednou. „Zdravotnictví by na to nestačilo, i když se u něj nemáme vůbec za co stydět. Musíme zbrzdit postup epidemie, abychom se tím promořili postupně,“ myslí si Jan Pirk.

Jak pečovat o svoji duši v době krize

„Nejlepší je zachovat klid, protože nějaký zmatek a zbytečný chaos může vést k řadě dalších změn v imunitním systému. Člověk si vyvolá stresovou reakci, která když přesáhne nějakou hranici, může vést k velice závažným onemocněním,“ nastiňuje přednosta pražského IKEMu, který se svými pacienty často o jejich duši mluví.

„Doporučoval bych, aby lidi zachovali chladnou hlavu a nezmatkovali. Jezte zdravě, ovoce, zeleninu a choďte na čerstvý vzduch. Noste ústenku, když půjdete nakupovat a všechno dobře dopadne,“ radí Jan Pirk.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související