Kosmatice

11. listopad 2004

Včera jsem tu jako odpověď na dotaz posluchačky Lenky Nagyové mluvil o významu a původu málo běžného přídavného jména kosmatý. Řekl jsem, že znamená chlupatý a také hustý a že pochází z pradávného indoevropského kořene kes- z něhož je i dnes v češtině běžně používané sloveso česat a kromě něho už vůbec nepoužívané podstatné jméno kosa ve významu kštice, kadeř, pramen vlasů. Dnes promluvím o kosmatici, což je výraz napohled slovu kosmatý velmi podobný, jen mu asi rozumí víc lidí.

Pro ty, kdo přece jen nevědí, co kosmatice je, cituji ze Slovníku spisovného jazyka českého: "kosmatice: smažené květenství černého bezu". V Machkově slovníku se pak dočteme, že dříve měl výraz kosmatice poněkud širší význam. Kromě "květenství černého bezu obalené řídkým těstem a osmažené" bývala kosmatice i "svitek s bezovým květem", to na Chodsku, a dále "lívance, do nichž přidány květy černého bezu". Podle Machka se kosmatice říkalo i jídlům, v nichž černý bez nefiguroval, například smaženým vejcím s kopřivami nebo s popencem a podle Jungmanna byla kocmatice "jakási žemlová bába", "pečivo z mouky a vajec na másle". Na původ slova kosmatice existují dva názory. Podle jednoho je zde souvislost s výrazem kosmatý ve významu rozcuchaný, protože květenství černého bezu je takové neuspořádané, jakoby rozcuchané. Podle Václava Machka však s rozcuchaností ani s žádným jiným významem slova kosmatý nemá pojmenování kosmatice nic společného. Etymolog vychází z toho, že kosmatice se říkalo nejen smaženému květenství černého bezu, ale i dalším jídlům, která nebyla nijak takříkajíc rozcuchaná, které však spojovalo to, že jsou to jídla jak Machek píše "osmažovaná", a proto (cituji) "je snad možno hledat pro ně souvislost se smouditi, cmuditi, a tedy vycházet z ko-cmudice". Takže, domnívá se Václav Machek, by kosmatice mohla být příbuzná s kucmochem, což je jídlo z brambor, které se také cmudí.

Michal Novotný

Jiní etymologové však původ slova kucmoch vykládají jinak, z pojmenování kaše s medem slovem kucija. Ale to už jsme od slova kosmatý příliš daleko.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.