Kostel sv. Floriána v Krásném Březně je skvostem saské renesance

9. srpen 2018
Česko – země neznámá

Řada venkovských stavení a statků mívala ve štítě obrázek nebo rovnou sošku svatého Floriána, ochránce před požárem. Kostelů zasvěcených tomuto světci ale není mnoho. Jeden stojí v Krásném Březně, dnes části města Ústí nad Labem. A zajímavý je i z mnoha jiných důvodů.

Kostel, který je skvostnou ukázkou saské renesance, měl mimořádné štěstí, že ušel různým přestavbám a dostavbám. Dochoval se v čisté podobě tak, jak byl postavený. A měl další štěstí, když se nedávno dočkal i důkladné opravy.

Když Rudolf z Bünau nechal na přelomu 16. a 17. století budovat sídelní zámek v Krásném Březně, byla součástí projektu i zámecká kaple. Zasvětila se Panně Marii, na její počest zdobí všechna protnutí síťové klenby zlacené stolisté růže z lipového dřeva – symbol Ježíšovy matky.

Kaple původně sloužila zdejší šlechtě, ale později ji zámečtí páni přenechali veřejnosti. Stalo se to v roce 1897, kdy v Krásném Březně vznikla římskokatolická farnost. A tehdy došlo i ke změně zasvěcení. Už od roku 1825 byl v Krásném Březně velmi uctíván svatý Florián. Tenkrát začalo hořet jedno stavení, jako zázrakem se oheň nepřenesl dál, a tak měli krásnobřezenští jasno – patronem kostela nemůže být nikdo jiný, než svatý Florián, ochránce před požárem.

Samotný kostel zasáhly ale v 18. století dvě přírodní pohromy – jednak rozvodnění potoka a také sesuv půdy po silných lijácích. Podstatně se díky tomu změnila podoba okolí a ke kostelu sv. Floriána se dnes sestupuje dolů, protože je jakoby zapuštěný do okolního terénu.

Středobodem všeho je oltář

Kostel patří dodnes k perlám saské renesance. Unikátní je už zmíněná síťová klenba se zlacenými stolistými růžemi, symboly Panny Marie. Diamantové portály a okenní kružby jsou také mimořádnou ukázkou stylu a středobodem všeho je pak oltář.

Je úžasný materiálem, zpracováním a také motivem. Pískovcový základ vroubí mramorové sloupy a nejkrásnější jsou alabastrové reliéfy. Ústřední motiv – rodokmen Ježíše Krista se vyskytuje velmi zřídka a tady je dokonale sochařsky vypracovaný, stejně jako soubor alabastrových reliéfů se scénami ze života Ježíše.

Kostel stále slouží zdejší farnosti, konají se tu bohoslužby, ale také třeba svatební obřady nebo pohřby. Poskytuje prostory i koncertům a nabízí nejen prohlídku interiéru, ale také dvou expozic – jedna vypravuje o stavebním vývoji, opravě objektu a podrobnostech o jednotlivých prvcích mobiliáře a druhá se věnuje řemeslné a umělecké zručnosti našich předků, předvádí způsoby opracování různých materiálů. V hlavní sezóně je k dispozici průvodcovská služba.

https://www.kostel-krasnebrezno.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři