Kostel svatého Havla v Mladé Boleslavi zdobí reliéf s neznámou tváří. Nikdo neví, koho znázorňuje

31. říjen 2022 14:50

Na kostele svatého Havla v Mladé Boleslavi objevili před časem církevní hodnostáři kámen, který znázorňuje lidskou tvář. Je na jednom z pískovcových pilířů stavby. Archeologové, správce i majitel historické stavby - církev - teď intenzivně pátrají, o koho by mohlo jít. Možná vyobrazuje stavitele kostela.

Reliéf neznámé tváře se nachází na jednom z venkovních rohů kostela svatého Havla v Mladé Boleslavi, ve výšce přibližně šesti metrů.

"Objevil to místní správce a ptal se mě, co by to mohlo být. Připomíná to lidskou tvář," komentuje nalezení reliéfu evangelický farář Jonathan Hudec.

Nález překvapil archeology

Kostel svatého Havla v Mladé Boleslavi - pamětní deska

Záhadnou tváří se zabývají i archeologové, jedním z nich je Filip Krásný, archeolog muzea Mladoboleslavska:

"Ta tvář je poměrně tajemná a je hrozně zajímavé, že o ní doposud nikdo nevěděl. Takže velký dík patří jejím objevitelům. My jsme samozřejmě konzultovali i s historiky, kdo by to mohl být. Pokud to má být někdo konkrétní, tak je nejpravděpodobnější, že je to sám architekt, který se tam zpodobnil. Tím architektem byl Ital Matteo Borgorelli, který byl mimo jiné autorem několika dalších staveb v Boleslavi, kupříkladu radnice nebo Sboru českých bratří, a také se podílel na přestavbě mladoboleslavského hradu na renesanční zámek.

Kostel svatého Havla v Mladé Boleslavi je barokní sakrální stavba, která je chráněna jako kulturní památka ČR. Kostel byl původně hřbitovní, založení hřbitova se datuje do roku 1539. Na hřbitově kolem kostela se pohřbívalo přibližně do poloviny 19. století.

Na jiných stavbách známého renesančního architekta v Mladé Bleslavi se podobné zobrazení zatím nenašlo. Archeologové po nich sice budou pátrat, ale v úspěch příliš nevěří. Podle nich je pravděpodobnější, že případné reliéfy zničil zub času.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio

Související