Kostka

4. duben 2005

Skoro celý minulý týden jsem tu kroužil kolem slova kost. Při tom jsem už někdy ve čtvrtek řekl, že do příbuzenstva slova kost patří i výraz kostka, ať už máme na mysli kostku hrací, nebo kostku jako čtvercový vzorek na látce. Dnes si povíme, jak to přišlo, jak kostka souvisí s kostmi.

Vzniklo to hodně dávno, když staří Slované, možná dokonce spíš staří Indoevropané, hráli předchůdce hry, kterou my dnes známe pod jménem vrhcáby neboli hra v kostky. Nevíme samozřejmě, jaká pravidla tahle stará hra měla a jestli vůbec opravdu byla předchůdkyní vrhcáb, jisté však je, že to byla hra, při níž se házelo nějakým předmětem. A ten předmět nepochybně nejprve byla hlezenní neboli kotníková kost, které se říkalo kostka, což byla zdrobnělina od kost, my bychom dnes řekli kůstka. Že s kotníkovou kostí pravděpodobně jakousi hru hráli už naši hodně dávní indoevropští předkové, dokazuje, že například Řekové mají stejné slovo pro kotník a pro hrací kostku a že staří Indové říkali hrací kostce gláha, což je podle odborníků slovo nepochybně příbuzné s naším hlezno, tedy kotník.

Michal Novotný

Když se pak vrhcáby nebo nějaké takové podobné hry přestaly hrát s trochu morbidními kotníkovými kůstkami a byly vynalezeny hygieničtější a k tomu účelu vhodnější předměty, jako například zcela pravidelné krychličky, přeneslo se na ně pojmenování kůstka, tedy kostka. A pak se tak začalo říkat všem krychličkám a krychlím, i těm, které s hraním vrhcáb nemají nic společného. A podle čtverců, které tvoří strany krychle, se kostka nakonec začalo říkat i vzorům na látkách, na sukních, na ubrusech, na košilích, na nichž se pravidelně střídají čtverce různých barev. Na počátku běžného přídavného jména kostkovaný je tedy kotníková kost užívaná jako náčiní při vrhcábech. Jen tak mimochodem: nikde jsem se nedočetl, o čí kost mělo jít. Zda o s prominutím lidskou nebo když zvířecí, tak kterého zvířete.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.