Kostra jelena, zajíce a laně. Archeologové u Prahy našli zajímavé objevy

20. srpen 2020

Archeologové našli u obce Zápy kousek od Prahy kostru středověkého jelena. Pod ní ležela kostra zajíce a ještě níž pak laň. Spolu s kostrami se jim podařilo objevit i stovky středověkých i pravěkých předmětů, třeba keramiky, ozdob nebo i pozůstatků domů a pecí.

„Když je to středověk, tak se jede opravdu po vrstvičkách, u pravěku to není zase tak nutné,“ říká Gábina Martinovská, terénní pracovnice, která pravěké a středověké sídlo u obce Zápy prozkoumává.

„Samotné nás to překvapilo, protože ten rozsah osídlení je tady opravdu obrovský,“ prozrazuje archeolog Lukáš Baloun. Na místě objevili keramiku a ozdoby, ale také jelena s parožím. „Našli jsme takovou zajímavou věc, našli jsme paroh. A záhy se ukázalo, že pod parohem se nachází celý jelen, a když jsme kopali ještě níže, tak tam ležel malý savec, dejme tomu něco jako zajíc a pod zajícem celá kostra laně.“

Čtyřicet terénních pracovníků tu pod dohledem hlavního archeologa bude pracovat až do konce září.  

autoři: Radek Duchoň , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.