Kotle na biomasu, ekologické vytápění

28. únor 2006
Trendy

Na Telčsku bude mít 43 budov kotle na biomasu. Netradiční projekt připravil Mikroregion Telčsko a 6 miliony akci podpořila Evropská unie. Smyslem je rozšířit povědomí o ekologickém způsobu vytápění a dát lidem najevo, že je dobré mít v záloze více zdrojů tepla. Nikdy nevíte, jak bude vypadat budoucnost a biomasu navíc může vyrábět třeba váš soused zemědělec.

Skálová: Celý prokekt je zaměřen na propagaci obnovitelných zdrojů energie, převážně biomasy, o kotle si požádali zájemci z obcí mikroregionů, většinou jsou to obce, případně místa veřejně přístupná, hostinec, obchod.

Lidé, kteří zájem o biokotle projevili je dostanou zdarma. V jejich domácnostech mají být instalovány letos na jaře. Protislužbou je to, že kotle budou přístupné pro veřejnost, která se bude o tuto problematiku zajímat.

Skálová: Společně s instalací kotlů proběhne série 43 seminářů, kde občané mikroregionů dostanou podrobné informace o obnovitelných zdrojích energie.

Topení biomasou není škodlivé pro životní prostředí a může dát navíc práci zemědělcům, kteří by biomasu dodávali.

Skálová: Soukromí zemědělci projevují zájem, jinak máme náznaky, že někdo by chtěl vyrábět pelety.

Kdo se nezajímá o ekologické vytápění zřejmě neví, co jsou zmíněné pelety. Proto nám je Eva Skálová přiblíží.

Skálová: Pelety jsou vlastně pod velkým tlakem lisované zbytky biomasy, tedy tráva, štěpky, zbytky obilí, plevy. Jsou to malé granulky, jedná se opravdu o čisté topení.

O biokotel projevila zájem také Telč, starosta Roman Fabeš považuje nové zdroje vytápění za přínosné a nutné.

Fabeš: Určitě je to zajímavá věc, možná z pohledu výchovy lidí ke spoření či zacházení s energií, protože většina obcí je dnes závislá na plynu a elektřině. Závislost je jednostranná a do budoucna může vyvolat třeba problémy.

Akce má sloužit především k tomu, aby lidí věděli více především o ekologickém vytápění. Kde přesně bude kotelna na biomasu v Telči vidět je už známo.

Fabeš: Nakonec jsme zvolili objekt školního statku, kde potřebujeme řešit problémy s vytápěním, takže kotel bude umístěn v obytné části školního statku.

Ekologické topení samozřejmě nepatří mezi nejlevnější, proto jsme se ptali lidí, zda by takové topení za vyšší cenu pořídili. Všichni ne, ale někteří z nich odpověděli, že ano.

autor: haj
Spustit audio

Více z pořadu