Kotlet pražského uzenáře se všemi řeznickými dobrotami jsme udělali pro Reye Korantenga

Na sváteční oběd pozvali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal do restaurace U Pecků v Praze 9 milovníka klasické české kuchyně moderátora Reye Korantenga. Prozradil nám, kdy se poprvé opil, proč nevaří a jaká africká jídla ochutnal. Ale hlavně se s námi naučil přípravu vepřového kotletu pražského uzenáře, který připravil šéfkuchař Vít Pecka.

Kotlet pražského uzenáře

Ingredience pro 4 osoby:

4 vepřové kotlety

sůl

pepř

grilovací koření

200 g anglické slaniny

200 g šunky

200 g vídeňských párků

200 g pikantní klobásy

½ cibule

3 nakládané okurky

olej

Postup:

Kotlety nařízneme od kosti, aby se nekroutily, ochutíme kořením, zakápneme olejem, a to vše nejlépe den dopředu. Necháme proležet zakryté v lednici.

Pak si rozpálíme pánev, kápneme na ni olej a vložíme kotlety. Zprudka je opečeme, aby se maso zatáhlo. Zmírníme oheň, přendáme kotlety do pekáčku a dogrilujeme je cca 10 minut.

Ve výpeku v pánvi orestujeme na půlkolečka nakrájenou klobásu, na kolečka nakrájené párky, šunku a slaninu na nudličky. Pak přidáme cibulku, a když zesklovatí, přihodíme na nudličky nakrájenou okurku. Lehce podlijeme vepřovou šťávou. Celková příprava trvá 5 minut.

Před podáváním kotlety přelijeme omáčkou s uzeninou a necháme lehce pod grilem „dojít“, aby maso natáhlo chuť.

Podáváme s restovanými brambory. Na rozpálenou pánev nalijeme trochu tuku, rozpálíme a brambory uvařené ve slupce potom pomalu opékáme z obou stran. Brambory jen osolíme.

Vít Pecka

Vyučil se v RAJ v Praze 4 a pracoval a vařil dokonce i na ruzyňském letišti v Praze. Tvrdí, že do správné restaurace patří pivo a nejraději vaří tradiční českou kuchyni.

V Restauraci u Pecků s ním pracuje v podstatě celá rodina – děti i manželka. Drží se hesla: „Dobrý podnik dělá výborné jídlo, výborné pivo, správné místo a také správní lidé.“

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.