Kouřim - neexistující hlavní město na středu Evropy

25. duben 2019

Na okraji malého městečka Kouřim na Kolínsku je ještě menší nádraží. Bitva, která se neodehrála, přitom rozhodla o tom, že Kouřim není místo, kam se sjíždějí vlaky z celé Evropy.

Místo s velmi slavnou minulostí je konečnou stanicí lokální dráhy z Peček. Malé ospalé nádraží přitom mohlo být nejdůležitějším železničním uzlem v zemi. Za to, že se Kouřim nestala hlavním městem a kouřimské nádraží se nestalo hlavní stanicí v zemi, může svatý Václav.

V bitvě u Přistoupimi, která se nakonec neodehrála, totiž zlický vojevůdce Radslav řekl svatému Václavu „Přistoupím na tvé podmínky“, žádná bitva nebyla a Zličané se podřídili Čechům.

Kdyby se tenkrát bitva odehrála a svatý Václav prohrál, jak měl ostatně ve zvyku s německými sousedy, tak byla Kouřim hlavní město a z Prahy mohlo být ospalé městečko se zbytky hradiště na Vyšehradě. Namísto problému s názvů Čechy nebo Česko jsme se mohli jmenovat Zlicko a nebylo by co řešit.

Kouřim má v naplňování historických ambic skutečnou smůlu. Na katastru města se totiž nachází geografický střed Evropy, průsečík 15. poledníku a 50. rovnoběžky. Je ale na takovém okraji katastru Kouřimi, že je ze středu Evropy blíž do malé vísky Votelež. A tak si kouřimští pro jistotu vyznačili ještě jeden střed přímo na náměstí.

Nádraží Kouřim
Spustit audio