Kozí stádo u Dobříše hlídá osel Pedro. Jeho rohaté kamarádky jen o fous unikly řezníkovi

30. srpen 2019 12:00

Osel Pedro má plné ruce práce. Na starost má dvacítku rohatých kamarádek. Některé z nich už mířily na jatka, farmářka Klára Kaiserová je ale na poslední chvíli zachránila. Splnila si tak svůj sen a vybudovala kozí farmu. Její práce je pro ni koníčkem.

„První koza se jmenovala Viktorie a bylo to před 17 lety. Byla taková černobílá, strakatá,“ vzpomíná farmářka Klára Kaiserová. O chovu a dojení koz tenkrát nic nevěděla. Koza se dvěma kůzlaty ale přežila, a tak k ní brzy přibyla další koza Doubrava. Dnes se na pastvinách pase asi dvacítka koz.

Farmářka Kaiserová na farmě hospodaří sama. „Se stavbou přístřešku mi pomáhal manžel, ale ta každodenní péče o zvířata a o chod té farmy, aby to nějak prosperovalo, tak to je na mně,“ usmívá se drobná blondýnka.

Když návštěvník vstoupí do výběhu, hned se k němu začnou sbíhat zvědaví obyvatelé farmy. Každého nově příchozího zkontroluje i hnědý osel Pedro. „Když se pasou venku mimo výběh, tak brání stádo před psy. To i hýká a kope,“ vysvětluje farmářka, jak to na farmě chodí. Osel Pedro ale působí mírně a od návštěvníků se nechává podrbat jako pes.

Farmu obývá i koza Dobruše, která málem skončila na jatkách. „Já jsem si ji tenkrát koupila za pětistovku a vlastně mi tady deset let slouží. Dává i trochu mléka a je to taková mírná koza,“ poplácává farmářka kozu po hřbetě. Hned vedle mečí koza Borůvka, která chce podojit. Z chlívku vykukuje i zvědavý Fidor. „Fidor je polokozel. Je to vlastně hermafrodit, což je taková genetická vada. Z hospodářského hlediska je k ničemu. Nedává mléko a ani nedokáže oplodnit kozy, ale asi až umře, tak tady bude hodně chybět.“

Fidor je hermafrodit. Zvědavě vyhlíží, zda bude nějaká zábava

Mléko se dojí ručně. Jedna koza dává asi 2- 3 litry. Každý den je nutné podojit 12 koz. Vlněnka, Amálie a Rozina slouží také k zooterapii. Děti si na farmě užijí spoustu zábavy. Nejvíc je prý baví kartáčování a jízda na oslíkovi. Na farmě dožívají i králíci a nechybí tady ani včelí úl. S financováním vzdělávacích programů pomáhá město Dobříš.

Užít si pobyt v přírodě a pomazlit se se zvířaty můžete po telefonické domluvě každý den. Podrobnosti najdete na www.farmajednezeny.cz.

 

Spustit audio