Kožní plísně řešte co nejdříve. Jako první pomoc pomůže i ocet

5. duben 2023

Léto a koupání je ještě v nedohlednu, a tak si možná rádi zaplavete alespoň ve veřejném plaveckém bazénu. To je sice pro dobrou tělesnou kondici ideální sport, jenomže s tím souvisí i riziko kožní infekce. Nejlepší je samozřejmě prevence, a proto bychom alespoň ve sprchách bazénu měli mít ochrannou obuv.

Při návštěvě veřejných plaveckých bazénů jsou nejrizikovější vnitřní prostory, především sprchy. Jestliže se do bazénu vydáte bez ochranné obuvi, je velké riziko, že se právě v těchto místech nakazíte kožní plísní, která pak ulpí právě na nohách.

Když přijdete z bazénu, po několika dnech se objeví začervenání mezi prsty a posléze i svědění. Někdy se plíseň uchytí i na nehtech nohy. Nehet je pak bílý a zhrubělý, plíseň zarůstá pod nehet, a pokud se včas neléčí, nehet může i odpadnout.

S léčbou začněte co nejdříve

Pokud podobný problém zjistíte, zajděte neprodleně za svým kožním nebo alespoň praktickým lékařem. Předepíše vám léky, které pomohou plísně v samém počátku zničit. Kožní plísně jsou úporné a mohou si na léčebné mastičky i vodičky „zvyknout“ a být rezistentní. Pak se musí lék vyměnit a začít léčbu s jiným přípravkem.

Pokud zjistíme, že jsme se kožní plísní nakazili, je nutné okamžitě situaci řešit. Vybírejte vhodnou prodyšnou obuv i ponožky a zamezte, aby se noha potila. Jako první pomoc můžeme použít i jednoduchý prostředek – ocet. Plísně totiž nemají rády kyselé. Vyplatí se boty občas vytřít octem.

Pomoci může i octová lázeň – nohy si dáte na chvíli do lavoru s vodou a octem. Recept je jednoduchý: 1 dcl octa na litr vody. Ocet pomůže i na svědění. Místo pak potírejte roztokem 1 polévková lžíce octa do půllitru vody.

Prevence je ale samozřejmě nejlepší. Je nutné udělat vše proto, aby se plíseň nerozjela a nerozšířila v místě nákazy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.