Kraj nechá prověřit smlouvy s externisty, kterým od roku 2017 hejtmanství vyplatilo přes 11 milionů korun

16. duben 2019 15:06

Středočeský kraj zřídí novou pracovní skupinu, která posoudí výsledky rozsáhlé kontroly pracovních smluv s externisty. Hejtmanství totiž nechá zkontrolovat všechny takové smlouvy od roku 2017. Dneska o tom rozhodl kontrolní výbor středočeského zastupitelstva.

Opozice v zastupitelstvu chce už týdny znát detaily smluv. Myslí si totiž, že si hejtmanství v minulosti najímalo externí pracovníky na práce, které normálně zajišťují zaměstnanci úřadu. S tématem přišel server Seznam Zprávy, který získal seznam externistů. Z něj ale není jasné, jakou práci ti lidé konkrétně odvedli. Třeba ODS proto vydala prohlášení, že je naprosto nepřijatelné skrývat, na co šly veřejné peníze. Chtějí také znát, jaké výsledky externisté měli a kdo jejich práci kontroloval.

Úřad prý externisty potřeboval jako posily na nové projekty, které právě v roce 2017 rozjížděl. Z anonymního přehledu, který zveřejnil server Seznam Zprávy, je patrné, že jeden z pracovníků například zajišťoval monitoring periodik vydávaných místními akčními skupinami za 20 tisíc korun měsíčně. Další za 60 tisíc měsíčně radil v oblasti informačních technologií, další z pracovníků analyzoval hudební festivaly nebo monitoroval činnost ostatních krajů. Od roku 2017 za tyhle práce zaplatilo hejtmanství najatým lidem přes 11 milionů korun.

Kdo konkrétně pro kraj pracoval, zatím není jasné. Tyto smlouvy a dohody totiž podle mluvčí kraje Heleny Frintové nepodléhají povinnosti zveřejnění podle zákona o registru smluv. Jedná se o vztahy pracovně-právní. K jejich případnému zveřejnění je nutný předchozí souhlas každého takového zaměstnance. „Kraj je obeslal s žádostí, jestli souhlasí se zveřejněním osobních údajů,“ uvedla mluvčí s tím, že zatím nemá informace, jestli už někdo na výzvu kraje reagoval.

Kontrolní výbor dneska podle krajského radního Martina Hermana (ANO) rozhodl, že nechá prověřit všechny smlouvy. Podle šéfa kontrolního výboru Ivo Šance (STAN) už úředníci z odboru kontroly a interního auditu na všem intenzivně pracují. Navíc podle Šance vznikla pracovní skupina, která výsledky zpracuje a podá zprávu kontrolnímu výboru. Ten by se k tématu mohl znovu vrátit na svém červnovém zasedání.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio