Kraj odvolal ředitele Krajské správy a údržby silnic Jana Lichtnegera. Bude následovat kontrola hospodaření

21. červen 2022 14:04

Rada Středočeského kraje dnes na svém mimořádném jednání rozhodla o odvolání ředitele Krajské správy a údržby silnic Jana Lichtnegera, a to v souvislosti s dalšími veřejnými informacemi nasvědčující zapojení ředitele v kauze Dozimetr. Do doby jmenování nového ředitele povede organizaci dosavadní náměstek pro investice Aleš Čermák.

Vedení kraje se už po prvních zmínkách v médiích o možném zapojení Jana Lichtnegera v minulém týdnu rozhodlo preventivně postavit ředitele mimo funkci. „Na základě dalších dostupných informací byla rada nucena reagovat. Musíme a také budeme jednat rychle a rozhodně. Vůči panu řediteli jsme ztratili důvěru. Není možné, aby v takové situaci vedl organizaci s miliardovým rozpočtem,“ uvedl k odvolání radní pro oblast silniční dopravy Karel Bendl (ODS).

Chod Krajské správy a údržby silnic není nijak omezen, přičemž veškeré práce běží podle harmonogramu. „Ubezpečuji všechny obchodní partnery i zaměstnance, že naším krokem se vnitřní fungování KSÚS nemění. Platby za zakázky probíhají standardně a stejně tak není nijak omezeno ani vyplácení mezd,“ ujišťuje radní Bendl.

Krajská rada také rozhodla o nařízení kontroly celé příspěvkové organizace. Fungování firmy prověří speciálně vytvořená kontrolní skupina, která bude mít za úkol posoudit veškeré strategické kroky ředitele Lichtnegera. Práce výboru začne v nejbližších dnech.

Dosavadní ředitel Jan Lichtneger byl z funkce odvolán s okamžitou platností.

autor: Von
Spustit audio