Kraj přijímá žádosti o dotaci na nový kotel. Nejdřív elektronicky, potom poštou

4. říjen 2017

Středočeský kraj začíná ve středu přijímat žádosti o takzvané kotlíkové dotace. A to podle nových pravidel. Zájemci o peníze už nebudou stát ve frontě, aby svou žádost podali osobně, ale musí nejprve vyplnit formulář na počítači. Celkem můžou dostat až 127 500 korun.

Formulář je k dispozici na stránkách krajského úřadu. Žadatel v něm musí vyplnit osobní údaje, trvalé bydliště, ale třeba taky typ kotle, který si chce pořídit. Po odeslání formuláře se mu automaticky vygeneruje pořadové číslo.

Druhý den si žádost vytisknou a do obálky pak přiloží další dokumenty, například fotografii starého kotle, případně povolení vlastníka domu k výměně zařízení. To pak musí do 20 pracovních dnů doručit na podatelnu krajského úřadu.

Dotace je určená na kotle na tuhá paliva, zemní plyn, biomasu, kombinovaný kotel a na tepelná čerpadla. Naopak nevztahuje se na čistě uhelné kotle. Kraj má tentokrát k dispozici přes půl miliardy korun, které vyjdou podle jeho odhadu na víc než pět tisíc kotlů.

Kraj změnil systém přijímání žádostí kvůli větší transparentnosti. V dubnu stáli lidé ve frontě před úřadem v zimě až dva dny. Navíc asi 190 žadatelů předběhl kurýr, který podal žádosti na druhé podatelně, což bylo v rozporu s pravidly. Kraj pak přiznal, že úředníci chybovali a dodatečně uvolnil ještě 22,5 milionů korun, aby dotace vyšla i na zájemce, které kurýři předběhli.

autor: redakce
Spustit audio