Kraj rozšířil provozní dobu míst pro testování na covid-19. Ve všední dny je otevřeno do 19 hodin

10. září 2020

Středočeský kraj rozšířil provozní dobu míst pro testování na covid-19 v nemocnicích v Benešově, Kolíně, Kutné Hoře, Mladé Boleslavi, Kladně a v Příbrami. Všechna jsou otevřená od pondělí do pátku od 7 do 19 a o víkendu od 7 do 15 hodin.

Na konci srpna fungovala odběrová místa v pracovní dny osm hodin a o víkendech byla otevřena podle potřeby. "Důvodem pro jednotnou délku dvanáctihodinové provozní doby odběrných míst je stále se zhoršující situace v počtu nakažených. Chceme tím poskytnout občanům kraje co nejlepší komfort, aby mohli testování pro potvrzení či vyloučení nákazy podstoupit v klidu a bez stresu, zda se dostanou na odběrné místo včas, nebo po skončení běžné pracovní doby," uvedla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Hejtmanství podle ní počítá s případným operativním posílením mobilních odběrných týmů. Vedle odběrových míst zřizovaných krajem jsou ve středních Čechách i odběrová místa v soukromých zařízeních, například v mělnické či brandýské nemocnici, zájemci o test se musí předem objednat.

Lidé s podezřením na nákazu covid-19 se mohou obracet i na středočeskou záchrannou službu přes linku 800 888 155, kde jim operátoři poradí, jak mají postupovat. Call centrum poskytuje rady i v případě dotazů na otevírací dobu středočeských zdravotnických zařízení nebo dostupnost lékáren během víkendů a svátků. Do call centra záchranné služby lze poslat dotaz i prostřednictvím e-mailu na adresu: call@zachranka.cz.

zdroj: ČTK
Spustit audio