Kraj souhlasí se stavbou obchodního centra na Růžovém poli v Kladně. Město je proti

26. září 2019

Na Růžovém poli v kladenských Kročehlavech vznikne s největší pravděpodobností obchodní centrum Globus. Středočeský kraj souhlasí se stavbou obchodního centra, vydal souhlasné stanovisko pro posouzení vlivů na životní prostředí (EIA). Se stavbou obchodního centra ale nesouhlasí vedení města, uvedla dnes v tiskové zprávě Eva Havelková z kladenského magistrátu.

Růžové pole by mělo podle magistrátu sloužit spíše na rekreaci obyvatel. Aktuálně ale podle města výstavbě dalšího hypermarketu v Kladně zřejmě nelze zabránit. Potvrdil to právní rozbor, který si současné vedení nechalo vypracovat. Obvinilo pak bývalé vedení, že nepravdivě interpretovalo výsledky průzkumu veřejného mínění, který se stavbou hypermarketu zabýval.

"V tomto týdnu se nám podařilo získat přístup k výzkumu názorů 722 obyvatel Kladna na změnu územního plánu v oblasti Růžové pole, kterou nechal zpracovat (bývalý primátor) Milan Volf, a jeho údajnými výsledky zaštítil svou podporu záměru. K našemu překvapení jsme žádné jasně hovořící číslo nenašli," řekl primátorův náměstek Tomáš Kutil (Kladeňáci).

Bývalé vedení města podle magistrátu uvádělo, že více než polovina obyvatel v průzkumu podpořila změnu území a jeho využití i pro výstavbu plánovaného hypermarketu Globus. Podle současného vedení ale z průzkumu vyplývá, že skupiny lidí, které se stavbou souhlasily a nesouhlasily, jsou vyrovnané. Na přímou otázku podpory výstavby Globusu pak mělo souhlasně odpovědět 17 procent dotázaných, naopak 76 procent výstavbu přímo odmítlo.

"Nezbývá než spekulovat, proč mělo bývalé vedení města potřebu takto interpretovat výsledky průzkumu. Kdyby se řídilo skutečným názorem obyvatel, svou podporu záměru by nikdy nemohlo přislíbit, natož podepsáním smlouvy o spolupráci," řekl Kutil. Kladno bude podle něj pokračovat v komunikaci s investorem a snažit se s ním projekt konzultovat.

Bývalý primátor Volf (Volba pro Kladno) nařčení odmítá. Průzkum podle něj nesloužil jako podklad pro změnu územního plánu. "Byla to pouze sonda mezi obyvatele, jak by celkově to území vnímali. Samozřejmě, že při jednotlivých otázkách na Globus nebo zimní stadion vycházely všechny kromě parku negativně, ale když se všechno nakombinovalo, tak bychom uspokojili asi 60 procent dotázaných," řekl Volf.

Podle něj bylo nereálné, aby v místě vznikl pouze park. "Jsou to soukromé pozemky a byl by to asi nejdražší park ve střední Evropě, soukromníci z toho chtějí samozřejmě byznys," řekl Volf. Vedle Globusu vznikne na pozemcích podle Volfa také bytová výstavba a park, podle něj to bylo správné rozhodnutí.

zdroj: ČTK
Spustit audio