Kraj začne kvůli nebezpečnému azbestu měřit kvalitu ovzduší v bývalém vojenském areálu Milovice

23. duben 2023

Minimálně na pěti místech v bývalém vojenském areálu Milovice chce začít hejtmanství do několika dní měřit, zda a případně v jaké koncentraci se tam v ovzduší nacházejí vlákna nebezpečného azbestu.

Kraj to potvrdil po pátečním jednání s hygieniky, pracovníky České inspekce životního prostředí, policií a vedením města Milovice.

Nejprve musí společně se soudním znalcem a Českým hydrometeorologickým ústavem, který pomůže s určením směru větru, najít vhodná místa k měření. To by pak mělo probíhat minimálně půl roku.

Informace, kde by se měl nebezpečný azbest vyskytovat, předala zástupcům kraje, městu a inspekci policie. Ta případ prověřuje pro podezření z neoprávněného nakládání s odpady a podvodu.

Středočeský radní pro investice, majetek a veřejné zakázky Libor Lesák z ODS potvrdil, že se eternitové desky, ze kterých se při manipulaci může uvolňovat nebezpečný azbest, nacházejí v prostoru, kde v minulosti stálo na 350 budov po sovětských vojácích. Pravděpodobně jsou i podél neoficiální cyklostezky v délce asi čtyř kilometrů severovýchodně od Milovic. Naopak přírodní rezervace a letištní plochy by se případná kontaminace týkat neměla.

Varování před vstupem trvá

Město Milovice vydalo doporučení nevstupovat na zpevněné plochy už v pondělí, kraj se k němu připojil. Možné rušení velkých letních festivalových akcí nedaleko letiště bude podle starosty Milana Poura z hnutí ANO komentovat krajský úřad. "Je to čistě na rozhodnutí Středočeského kraje, který je majitelem pozemků a s organizátory akcí uzavírá smlouvy," doplnil Pour. 

Policie podle ČIŽP k vyšetřování případu přizvala odborného znalce na čistotu ovzduší a chemie se specializací na azbest. Pro trestní řízení má připravit znalecký posudek o rozsahu zasažení území. Zatím nebyl nikdo obviněn. Společnost Mladá RP, která měla demolici budov po sovětské armádě na starosti, tvrdí, že postupovala v souladu se zájmy ochrany životního prostředí a s údajnou kontaminací brandfieldu je spojována neprávem. 

autoři: Jakub Vik , jum
Spustit audio