Krajští radní podpořili odvolání Zbyňka Chotěborského z funkce generálního sekretáře Asociace středočeských nemocnic

9. červenec 2018

Návrh na odvolání Zbyňka Chotěborského z funkce generálního sekretáře Asociace středočeských nemocnic a člena představenstva oblastních nemocnic členům Rady předložil radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví a předseda Asociace středočeských nemocnic Robert Bezděk (ANO 2011).

„Důvodem byly dlouhodobé neshody a komunikační problémy pana generálního sekretáře s vedením našich oblastních nemocnic. Naplněno nebylo ani očekávání vedení kraje v nastavení efektivního způsobu centrálních nákupů a dosažení lepších výsledků hospodaření. Rada kraje návrh na odvolání generálního sekretáře podpořila a byl jsem pověřen takto postupovat při dnešním jednání členské schůze spolku Asociace středočeských nemocnic, které se uskuteční na krajském úřadě v odpoledních hodinách,“ uvedl radní Bezděk.

Rada kraje zároveň s účinností k dnešnímu dni odvolala Zdeňka Chotěborského z funkce člena představenstva ve všech oblastních nemocnicích ve vlastnictví Středočeského kraje.

V souvislosti s prací Zdeňka Chotěborského se v médiích objevily informace o jeho působení v oblastních nemocnicích Středočeského kraje, podle nichž měl ředitele těchto zdravotnických zařízení vodit na schůzky s lobbistou a podnikatelem Tomášem Horáčkem, kterého v minulých dnech zadržela policie a následně obvinila z uplácení a ovlivňování veřejných zakázek ve zdravotnictví.

„Chtěl bych důrazně konstatovat, že se ani jeden z ředitelů nemocnic na vedení kraje ani na mne, jakožto radního a předsedu Asociace středočeských nemocnic, v minulosti s takovou informací neobrátil. Nikdo nám neřekl, že jsou či byli tlačeni k úpravě veřejných zakázek. Nerozumím tomu, proč tak neučinili, a na místo svému zakladateli dávají svá vyjádření médiím. Chci věřit, že se toto jednání nestalo součástí politického, či mediálního tlaku, nebo dokonce součástí jiného nestandardního chování. Je zvláštní, že se tak stalo až po medializaci kauzy pana Horáčka. Informovat vlastníka o takových skutečnostech považuji za naprosto zásadní věc, kterou musí dobrý manažer udělat,“ dodal radní Bezděk.

Chotěborský měl podle Mladé fronty Dnes vodit ředitele nemocnic na schůzky s lobbistou Tomášem Horáčkem. Toho nedávno policie obvinila z uplácení a ovlivňování veřejných zakázek ve zdravotnictví. Vyjádření Chotěborského k odvolání Český rozhlas zjišťuje.

autoři: Marie Veselá , Von
Spustit audio