Krakovec je chaloupka, říká kastelán Jiří Sobek o zřícenině na Rakovnicku

19. červenec 2022

Už téměř 25 let spravuje kastelán Jiří Sobek zříceninu gotického hradu z konce 14. století... Krakovec na Rakovnicku. Zná ho dokonale. Každý kámen, každý schod. I přesto ho ale stále mnohé věci dokáží překvapit: „Každý den objevuji něco nového. Je to stejné, jako když po několikáté čtete knihu. Vždy objevíte něco, co jste předtím přehlédli.“ Jiří Sobek, ještě než měl rodinu, přímo na hradě několik let i bydlel.

Jiří Sobek pochází z Frýdku-Místku. „Vyučil jsem se dřevorubcem a patnáct let také jako dřevorubec pracoval, protože jsem za minulého režimu studovat nemohl. Po sametové revoluci jsem dálkově studoval technicko-hospodářskou střední školu s ekonomickým zaměřením a následně Husitskou teologickou fakultu,“ popisuje kastelán. Ještě při studiích pracoval dva a půl roku na hradě Hukvaldy a od roku 1997 je kastelánem na Krakovci.

Jiří Sobek má tři děti, nejstarší dcera provádí na Krakovci návštěvníky. Všechny děti rády čtou a milují historii, stejně jako jejich rodiče.

Čtěte také

Už zhruba šestnáct let funguje na Krakovci projekt, kdy kastelán spolupracuje s okolními věznicemi: „Je to propojení dvou světů a zároveň pomoc odsouzeným, kteří chtějí začít znovu. Dělají tu údržbářské práce, úklid a taky nosí návštěvníky na vozíčku. Ti by se totiž dolů sklepů bez jejich pomoc nikdy nepodívali. Mnozí se na Krakovec vracejí i po skončení trestu. S celými rodinami. A to je opravdu milé…“.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.