Král rozhlasových pohádek Karel Weinlich slaví devadesátiny. Gratulujeme

6. duben 2020

Režisér Karel Weinlich, na jehož rozhlasových pohádkách vyrostlo několik generací, slaví 6. dubna devadesáté narozeniny. Český rozhlas, pro který Karel Weinlich pracuje více než padesát let, přináší k tomuto jubileu v Rádiu Retro Zlatý fond osmihodinový blok Pocta Karlu Weinlichovi, premiéru rozhovoru s Karlem Weinlichem v pořadu Noční Mikrofórum a další pořady. Za Český Rozhlas Region přichází s gratulací herečka Naďa Konvalinková.

Karel Weinlich je jednou z nejvýznamnějších rozhlasových osobností. Pro Český rozhlas režíroval stovky pohádek a her pro děti i dospělé. Podílel se také na pořadech Meteor a rozhlasovém klubu dětí Domino. Legendární jsou v jeho režii zejména nedělní rozhlasové pohádky a právem tak Karel Weinlich sám sebe hrdě označuje jako „pohádkáře českého“.

Přístup Karla Weinlicha k rozhlasovému herectví významně ovlivnil řadu osobností. Mezi nimi i herečku, Humoriádnici a porotkyni Pochoutkového roku Naďu Konvalinkovou, která prostřednictvím Českého rozhlasu Region posílá Karlu Weinlichovi osobní gratulaci:

„Milý Karle. Přeju ti ke Tvým devadesátým narozeninám Vesmír lásky a splnění všech přání! A samozřejmě zdraví jako ze železa. Chci ti poděkovat za profesionalitu, humor a láskyplné vedení při mých prvních krůčcích v rozhlase a za všechny další pohádky a inscenace, v kterých jsme se potkali. Byly to nezapomenutelné chvíle a zůstávají v mém srdci napořád. Užij si narozeninový den, jak nejlépe to jde a já se moc těším na setkání.“ Naďa Konvalinková

Za celý Český rozhlas Karlu Weinlichovi pogratuloval a poděkoval jeho generální ředitel René Zavoral:

„Vážený pane režisére, dovolte mi, abych Vám jménem Českého rozhlasu i jménem svým co nejsrdečněji poblahopřál k významnému životnímu jubileu. Pevně doufám, že jej i přes současnou složitou společenskou situaci oslavíte v klidu a pohodě a zejména v dobrém zdraví. Rád bych Vám u příležitosti Vašeho životního jubilea za všechnu činnost pro rozhlasové posluchače poděkoval. Věřím, že Vaše režijní umění nás bude prostřednictvím poslechu rozhlasových pohádek, vyprávění i příběhů těšit a provázet ještě mnohá léta. Přeji Vám pevné zdraví a hodně štěstí.“ S úctou René Zavoral.

Český rozhlas oslaví životní jubileum Karla Weinlicha společně s posluchači. V pondělí 6. dubna, přesně v den 90. narozenin rozhlasového režiséra, vysílá v premiéře Český rozhlas Dvojka rozhovor s Karlem Weinlichem v pořadu Noční Mikrofórum, který při této příležitosti natočila redaktorka Jana Rychterová. Ve stejný den začne Český rozhlas Vltava vysílat reprízu desetidílných Osudů o jeho režiséra v jeho vlastním podání.

Rádio Retro Zlatý fond spustí osmihodinový blok Pocta Karlu Weinlichovi, který se bude skládat nejen z pohádek, ale také čerstvých vzpomínek Karla Weinlicha natočených u příležitosti životního jubilea redaktorem Tomášem Černým.

Karel Weinlich v roce 2020

Stanice Český rozhlas Dvojka bude v průběhu celého dubna vysílat Měsíc s pohádkami Karla Weinlicha. V rámci nedělní pohádky mezi 13. a 14. hodinou se tak mohou posluchači těšit na výběr nejlepších děl věhlasného rozhlasového režiséra. Na Bílou sobotu 11. dubna v 17:00 připravil Český rozhlas Dvojka hodinový speciál věnovaný dílu a životním osudům „pohádkáře českého“ s názvem Poklona, pane Weinlichu.

autor: JMys
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.