Králík musí mít dobrou stravu, prostor, klid a vlídné zacházení. Pomoci může i hudba

27. červenec 2019

Když jde Jiří Kočár ke svým králíkům, celý září. Má velké štěstí. Našel práci, která ho baví. V Ratibořicích na Vysočině chová speciální králičí plemeno HYLA, pro které je v celé republice jediných certifikovaným dodavatelem. Ušáky ale prodává i malochovatelům, kterým rád vysvětlí, jak na to.

Jiří Kočár je vyučený elektrikář, a dlouhá léta pracoval v rožnovské Tesle. Zlom přišel po sametové revoluci, kdy restituoval statek na Vysočině. Náhodou byl v té době pracovně v Itálii, kde viděl velkochov králíků. Vzpomněl si na své dětství, kdy se o králíky rád staral, a rozhodnutí bylo na světě. Objednal si z Itálie prvních sedmdesát králíků, a v Ratibořicích pro ně připravil halu s vybavením.

„Časem jsem zjistil, že to není tak jednoduché, jak se zdálo,“ říká Jiří Kočár s úsměvem. Králík je podle něj velmi stresové zvíře, a aby byl zvlášť ve velkochovu v klidu, potřebuje podmínky. „Stravu dobrou, vlídné zacházení, prostor a nesmí ho lekat zvuky,“ vyjmenovává chovatel. Lekavost králíků Jiří Kočár vyřešil hudbou, která v hale s klecemi hraje od rána do večera. „Na noc ji vypínám,“ dodává.

Jiří Kočár dnes podniká spolu se svými dvěma syny. Každý má na starosti něco jiného. On sám se stará o chov. Králíci v hale žijí v prostorných klecích na plastových roštech. I když očividně nestrádají, přemýšlí chovatel o přirozenějším chovu venku. Při tak velkém počtu králíků je ale náročné vše potřebné připravit.

Chov králíků

Kromě masa, inseminačních dávek a zvířat pro laboratorní účely Kočárovi samozřejmě prodávají králíky pro chov. A i když sami krmí speciálními granulemi, a chovají v klecích, nebrání malým chovatelům v tradičním přístupu. „Stačí i obyčejná dřevěná králíkárna,“ říká Jiří Kočár. Pro průběžný přísun králičího masa pak doporučuje nejméně jednoho samce a dvě samice. Není ani nutné krmit granulemi. Stačí seno, obilí, a samozřejmě voda.

„Mě to baví strašně moc, a prožívám radost, asi největší, co jsem v životě měl,“ usmívá se chovatel, který každému, komu prodá králíka na chov, rád vše vysvětlí.    

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.