Králík na hořčici přikrytý slaninou. Se směsí hub zachutnal Petře Jungmannové

Králík na hořčici od Roberta Koury

Jak se peče králík na hořčici a lesních houbách, zjišťovali Patrik Rozehnal spolu s Naďou Konvalinkovou. Pro recept zašli do hospody U Pinkasů, kde kuchyni šéfuje Robert Koura. Prý nevaří jídla mladší než 150 let, čímž se snaží udržet tradici české kuchyně. Do podniku, kam poprvé v Praze dorazilo v 19. století plzeňské pivo, zavítala i herečka Petra Jungmannová.

Králík na hořčici a lesních houbách

čtyři porce králíka (mohou být hřbet i stehna)
sůl, pepř
dijónská nebo křenová hořčice
500 g pokrájených hub (nejlépe směs různých druhů)
1 cibule
kmín
petrželka
trocha česneku
150 g slaniny na plátky
máslo

Postup:

Porce králíka osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a položíme do pekáče na pokrájené hřiby.

Na králíka položíme plátky slaniny, podlijeme 100 ml vody, přiklopíme a dusíme v troubě

Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, kmín, petrželku, může být i trocha česneku.

Na králíka položíme plátky slaniny, podlijeme 100 ml vody, přiklopíme a dusíme v troubě.

Občas zkontrolujeme, jestli se voda nevypekla. Když králík změkne, odklopíme poklici, položíme na něj lžíci másla a necháme maso zčervenat.

Podáváme s vařenými bramborami nebo cmundou.

Robert Koura

Statný muž rád vaří tradiční česká jídla, i ta polozapomenutá. Patří podle něj právě do hostince U Pinkasů, kde šéfuje kuchyni a navaří denně stovky porcí. Kdysi ve stejném podniku křtila novou pípu i Naďa Konvalinková. Bylo to krátce po premiéře filmu Adéla ještě nevečeřela.