Království automobilů v Liberci představuje unikátní sbírku sportovních a luxusních vozů 20. století

12. prosinec 2020

Ve čtyřech pavilonech, které kdysi sloužily pro Liberecké výstavní trhy, sídlí Technické muzeum Liberec. Vystavené sbírky zahrnují dopravní prostředky od kol přes motocykly a automobily, historii železnice, autobusové i tramvajové dopravy a také textilní minulost Liberce. Vskutku luxusní podívanou návštěvníkům nabízí pavilon D nesoucí název Království automobilů. Legendární sportovní vozy a luxusní automobily pocházejí ze sbírky Slavomíra a Hany Hadrabových.

Sbírka dnes čítá kolem dvaceti automobilů, ve stálé expozici jich je k vidění kolem sedmnácti. Zatím posledním přírůstkem je francouzský vůz De Dion Bouton v provedení, které sloužilo zřejmě k přepravě „smetánky“ na večírky. Alespoň podle luxusního provedení interiéru s barovými potřebami a chybějícím zavazadlovým prostorem.

Tento vůz ještě čeká renovace, stejně jako červený sporťák Schmalbach MG, který byl prvním automobilem ve sbírce. „V prvopočátku, asi před dvanácti lety, jsme to brali jako hobby. Žena se k tomu ráda dobově oblékala, velmi nás to bavilo a tak jsme začali vozy sbírat, až to dorostlo do Království automobilů,“ popisuje Slavomír Hadraba.

První vůz sbírky Schmalbach MG TR4

Sbírka zahrnuje vozy od počátku 20. století po rok 1987, zhruba čtvrtina vozů je starší sta let. Nejstarší vůz je z roku 1906. Všechny exponáty mají za sebou buď významné sportovní úspěchy jako třeba Ford T Speedster RAJO Special, který vyhrál legendární závod Pikes Paek, nebo měly význačné majitele, třeba i z královských rodů. Jde především o Daimler a vozy Rolls Royce. Nechybí ani automobily značky Cadillac, Maxwell či Triumph a další, včetně domácí značky Praga zastoupené modelem Piccolo 1929.

Všechny vozy v libereckém Království automobilů jsou samozřejmě pojízdné a potkat je tak můžete nejen v pavilonu D Technického muzea Liberec, které má běžně otevřeno denně mimo pondělí. Jejich sběratelé, manželé Hadrabovi s nimi jezdí i na významné veteránské akce u nás, například Veteránem za Krtečkem do Jizerských hor, ale i do zahraničí. Vítězné poháry zdobí Království automobilů stejně jako dobové fotografie či umělecké patchworkové obrazy.

Spustit audio