Kralupy nad Vltavou před 75 lety zahalil hustý dým. Po náletu zbyly z domů jen hořící trosky

22. březen 2020

Osudného 22. března 1945 se městem rozezněl letecký poplach. Při náletu amerických bombardérů bylo v Kralupech nad Vltavou zcela zničeno 117 domů a dalších téměř tisíc budov bylo poškozeno. Mezi troskami se ozýval nářek. Během této tragické události přišlo o život 145 obyvatel Kralup a zhruba stovka německých vojáků. Tragické události připomínají i dětské botičky, které v rozvalinách zůstaly.

„Nešlo o nálet na Kralupy. Šlo o nálet na zdejší rafinerii minerálních olejů, to znamená výrobnu pohonných hmot, která mohla sloužit pro účely německé okupační armády,“ vysvětluje ředitel Městského muzea v Kralupech nad Vltavou. „Výsledkem náletu bylo úplně zničené město.“

Provoz továrny byl sice utlumený, ale v jedné z nádrží byly zásoby pohonných hmot. Právě tuto nádrž se podařilo zasáhnout. „Začala hořet a zahalila přilehlé okolí do oblak černého dýmu, čímž znemožnila posádkám letadel dobře identifikovat svůj cíl,“ Jan Racek vysvětluje, proč Američané zasáhli obytné části města.

Bombardování začalo ve 12 hodin a 29 minut a trvalo zhruba půl hodiny. Zahynulo při něm 245 osob, z toho 145 obyvatel Kralup nad Vltavou. Tragický nálet poničil nejen rafinerii, ale také 22 továren, 16 veřejných budov a nádraží. „Po náletu následoval šok. Bylo zničeno i 117 obytných domů,“ dodává Jan Racek.

Mnoho lidí se tehdy zachránilo útěkem do okolních polí a zalesněných strání. Přesto v některých domech zahynuly celé rodiny, včetně malých dětí. Tragický osud těch nejmenších obětí v Městském muzeu v Kralupech nad Vltavou připomínají zčernalé dětské botičky.

Spustit audio