Kralupy, Poděbrady i Sázava mají nové vedení, původní starostové zůstali v Hořovicích či Vlašimi

1. listopad 2018 10:29

Nově zvolení zastupitelé měst a obcí skládají sliby a volí vedení radnic. Nepovedlo se to zatím v Sedlčanech na Příbramsku, kde kvůli trestnímu stíhání jedné ze zastupitelek koalice jednání o novém složení rady přerušili do 12. listopadu. Na volbu primátora či starostů stále čeká Kladno, Mělník, Beroun, Příbram nebo Rakovník.  

Novým starostou Kralup nad Vltavou se stal  lídr kandidátky Starostů a nezávislých Marek Czechmann. Jeho stranický kolega, dosavadní starosta a senátor Petr Holeček, už před komunálními volbami řekl, že v čele města končí.

Spolupracovat bude s místostarosty Liborem Lesákem z ODS a Vojtěchem Pohlem z kandidátky Kralupy Nová vlna. Koalice včetně Nové vlny má patnáct křesel v jednadvacetičlenném zastupitelstvu. 

Brandýs nad Labem - Stará Boleslav

V Brandýsu nad Labem zůstává ve funkci dosavadní starosta Vlastimil Picek. Jeho sdružení Podpora občanů se spojila v koalici s Naším dvojměstím a v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu mají těsnou většinu dvanácti hlasů. Na postu prvního místostarosty zůstává Petr Kváča z Našeho dvojměstí, dalšími místostarosty jsou Hynek Homolka a Jaroslav Dušek. 

Čáslav

Starostou Čáslavi se stal lídr vítězného sdružení Čáslav pro všechny Vlastislav Málek. Nahradil volební jedničku ČSSD Jaromíra Strnada, který přešel do opozice. Čáslav pro všechny uzavřela koalici s ODS a Šancí pro rodinu. Dohromady mají v 21ti členném zastupitelstvu těsnou většinu jedenácti hlasů.

Český Brod

Starostou Českého Brodu zůstává Jakub Nekolný z ODS. Na rozdíl od předcházejícího období bude město řídit pouze s jedním místostarostou. Tuto funkci obhájil Tomáš Klinecký, který kandidoval za TOP 09 a nezávislé. Koalici ještě doplňuje Sdružení nezávislých kandidátů Zájmy Českého Brodu, uskupení Pro Brod a hnutí Starostové a nezávislí. Političtí partneři tak budou držet celkem 14 křesel z celkového počtu 21 zastupitelů.

Dobříš

Ve vedení Dobříše nastala změna. Starostkou byla zvolena vedoucí vítězné kandidátky Pro Dobříš Jana Vlnasová. Ve funkci vystřídala Stanislava Vacka, jehož uskupení STAN připadla opoziční role. Nové sdružení Pro Dobříš vytvořilo trojkoalici s ODS a KDU-ČSL a nezávislými. Dohromady mají v jednadvacetičlenném zastupitelstvu těsnou většinu 11 hlasů.

Hořovice

Funkci starosty Hořovic na Berounsku bude dál zastávat Jiří Peřina z ČSSD. Město povede koalice vítězného Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, ČSSD a Sdružení Hořováků s KDU-ČSL. Ve funkci místostarostů budou dál pokračovat Ondřej Vaculík a Jana Šřámková za Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst. 

Mladá Boleslav

Primátorem Mladé Boleslavi je už počtvrté Raduan Nwelati z ODS. Bývalý lékař byl do funkce potvrzen už jako nový senátor pro mladoboleslavský obvod. Koalice ODS, STAN, ANO s Volbou pro Mladou Boleslav a ČSSD má v 33členném zastupitelstvu 29 míst. I proto bude mít následující čtyři roky čtyři namísto tří náměstků primátora. Stali se jimi Jiří Bouška (ANO+VpMB), dalšími náměstky budou Daniel Marek (STAN), Robin Povšík (ČSSD) a Miroslava Kašpárková (ODS). 

Poděbrady

Novým starostou Poděbrad je Jaroslav Červinka z hnutí Starostové a nezávislí. Červinka vystřídal ve funkci Ladislava Langra z Volby pro Poděbrady, který lázeňské město vedl osm let. Nově zvolený starosta Jaroslav Červinka doteď pracoval na poděbradském stavebním úřadu, v minulosti byl starostou v Dymokurech. Novými místostarosty Poděbrad jsou Roman Schulz z ODS a Jaroslav Holas z uskupení Naše Poděbrady.

Volba pro Poděbrady bývalého starosty Langra sice vyhrála komunální volby, uskupení se ale nepodařilo sestavit koalici.  

Roztoky u Prahy

Roztoky u Prahy dál povede starosta Jan Jakob (TOP 09), místostarosty jsou Michal Hadraba a Tomáš Novotný z hnutí Sakura. Koalice dala dohromady 12 mandátů, celkový počet zastupitelů je 21. Jednou z priorit koalice bude rekonstrukce průtahu městem, mezi další cíle patří například nástavba základní školy nebo stavba domu pro seniory.

Sázava

Také Sázava bude mít v čele města novou tvář. Starostou se stal Ivan Koldcsiter, lídr vítězného sdružení FK pro rozvoj Sázavy. Nahradil Petra Šibravu z hnutí STAN, který vedl město 12 let. Změny jsou taky v radě a na postu místostarosty. Tou se stala Monika Pospíšilová z koaličního sdružení Pro zdraví a sport.

Vlašim

Ve Vlašimi k výrazným změnám nedošlo. Starostou zůstává Luděk Jeništa z Volby pro město Vlašim. Svůj post obhájil taky lidovecký místostarosta Karel Kroupa i většina radních. 

Votice 

Starostou Votic bude i nadále Jiří Slavík z hnutí Votičáci s podporou TOP 09, jeho zástupcem zůstává Jan Kučera z ODS. Křeslo druhého místostarosty získala Jaroslava Pokorná z Nestraníků. Koalice má v devatenáctičlenném zastupitelstvu deset křesel a slíbenou mají i podporu sociálních demokratů. 

Unhošť

Starostkou Unhoště zůstává Iveta Koulová z TOP 09. Její strana se stala vítězem voleb, koalici uzavřela se Sdružením nezávislých kandidátů, sdružením Zdravá Unhošť a ANO pro Unhošť. Právě lídr tohoto hnutí - Vladimír Šula se stal unhošťským místostarostou. Volba nového vedení probíhala tajně. 

Zruč nad Sázavou

Starostou Zruče nad Sázavou se stal opět Martin Hujer (Sdružení nezávislých kandidátů ve Zruči). Vstoupil tak do pátého volebního období v čele radnice. Místostarostou byl zvolen Jiří Říha. Hujerovo vítězné uskupení bude ve městě vládnout samo, v patnáctičlenném zastupitelstvu má devět křesel. 

autor: Redakce stanice Region-střední Čechy
Spustit audio