Krasobruslařka Anna Dušková z Lysé nad Labem si plní sny

16. březen 2020

Studentka medicíny z Lysé nad Labem, dvacetiletá Anna Dušková, je juniorskou mistryní světa v krasobruslení. Na Zimních olympijských hrách 2018 v Pchjongjangu obsadila s Martinem Bidařem v soutěži dvojic 14. místo. Předtím, v roce 2013 se stala vítězkou Zlatého oříšku, soutěže talentovaných dětí. Nyní je patronkou této soutěže. V současnosti tvoří sportovní pár s Radkem Jakubkou a léčí poraněné koleno.

Když zdraví dovolí, trénuje Anna na vršovickém zimním stadionu s trenérkou Evou Horklovou. A léto tráví v kanadském Montrealu, v týmu úspěšného krasobruslařského trenéra Richarda Gauthiera.

S krasobruslením začala v 6 letech. „U nás v Lysé nad Labem stadion není,“ vzpomíná Anička, „mamka mě vozila do Nymburka. Když jsem začínala, bylo nejtěžší všechno dělat pořádně. Pamatuju si, že jsem byla hodně roztěkaná, nedokázala jsem se soustředit na jednu věc déle než pět minut. Trenérka to se mnou měl těžké.“ Postupem času tyto „dětské nemoci“ pominuly, Anna poctivě trénovala a dostavily se úspěchy.

V roce 2013 se stala vítězkou Zlatého oříšku, soutěže talentovaných dětí. Přihlásila ji třídní učitelka ze základní školy. Tehdy bylo Anniným přáním, dostat se na olympiádu. Sen se v roce 2018 stal skutečností. Přejeme, aby si Anna Dušková účast na olympijských hrách ještě párkrát zopakovala.

Spustit audio