Krev je důležitý transportér, ale povaha a diety podle krve jsou nesmysl, říká doktorka Cajthamlová

17. březen 2023

„Krev je pro nás důležitá, protože transportuje dýchací plyny, tedy kyslík, živiny, hormony, minerály, vitamíny. Udržuje stálý vnitřní objem a tlak,“ říká Kateřina Cajthamlová v pořadu Vesele a zdravě.

Krev má také velkou účast na imunitních reakcích tím, že transportuje protilátky, a udržuje stálé pH. „To znamená takové ty řeči o zakyselení a odkyselení organismu jsou nesmysl, protože pH udržuje plazma na hodnotě 7,4 neustále. Pokud se udělá nějaký výkyv, tak skončíme na JIP. Takže není možné, že máme ‚jako‘ nějakou změnu pH a nevíme o tom.“

Krev se tvoří v kostní dřeni, proto tam potřebujeme dodávat bílkoviny, které jsou palivem pro červené krvinky, a sacharidy, které jsou zase důležité pro bílé krvinky, dále železo a B12. „Pokud například vegani mají velmi striktní stravování, ve kterém nejedí maso, tak se zhruba za tři roky dostanou do deficitu B12, a můžou začít pociťovat problémy s chudokrevností neboli anémií.“

Množství červených krvinek se mění s věkem, ženy jich mají většinou méně než muži. „Anémii poznáme tak, že jsme bledí, máme namodralé konečky prstů pod nehty, bledé rty a sliznice. Opakem je pletora, to jsou lidé zarudlí a mají vyšší tlak,“ vysvětluje doktorka.

Zajímavosti o krvi

  • krev tvoří 8 % hmotnosti člověka
  • novorozenec má v sobě jen asi jeden šálek krve
  • půllitr krve zachrání až tři lidské životy
  • každé dvě vteřiny někdo na světě potřebuje krev
  • cévní systém dospělého člověka měří zhruba 100 000 km

Je známo 33 krevních systémů

Hodně lidí ani neví, jaký má typ krevní skupiny. Tato neznalost může pacienta ohrozit i na životě. V současné době je známo 33 různých systémů krevních skupin. Obecně je známé rozdělení do čtyř skupin: A, B, AB a 0. Ty v roce 1907 objevil český lékař Jan Janský.

Co si myslí doktorka Kateřina o hubnutí podle krevních skupin? „Je to nesmysl už jen proto, že těch krevních systémů je 33. Také nedoporučuju bezsacharidové diety, protože to ovlivňuje práci bílých krvinek. Jezte také něco, co obsahuje bílkoviny, protože ty jsou potřeba pro náš imunitní systém.“

Vliv krevní skupiny na povahu také odmítá. „Vlastnosti určují ze 40 % geny, zbytek záleží na jiných věcech, například co dělá maminka v těhotenství a jak se k nám chová do pěti let věku.“

Darujete krev?

„Nejpotřebnější a nejvzácnější z krevních skupin je 0 negativní, protože je univerzálně použitelná pro všechny pacienty,“ říká primářka transfúzní stanice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Daniela Dušková. Dárců krve si tu velmi považují.

Pokud se rozhodnete darovat krev i vy, nezapomeňte se dobře napít, odběr pak jde snadněji. A věřte, že s humorem jde všechno líp. Říkat si u toho můžete třeba básničku Karla Plíhala:

Proč se komár tolik mračí?
Proč začíná pěstičky?
Protože ho v bříšku tlačí
čtyři krevní destičky

Jaký vliv má Rh faktor? Jak je možné, že nastávající maminka porodí dítě s jinou krevní skupinou? Poslechněte si i vlastní příhodu paní doktorky v pořadu Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou.

Dotazy můžete posílat přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio