Křivoklátské lesy jsou nádherné, plné skrytých roklí, říká zpěvák Radek Banga

4. červen 2021

Radek Banga je zpěvák romského původu, kterého můžete znát pod pseudonymem Gipsy. Na pražském Žižkově prožil nelehké dětství, o kterém píše v právě vydané knížce nazvané Nepošli to dál. A o kterém zpívá i na svém novém albu Věci jinak. Celý život snil o tom, že bude jednou mít svůj vlastní dům uprostřed přírody. A to se mu nakonec i přes náročný životní start podařilo. S manželkou dnes žije v krásné vile z první republiky v malé vesničce u Lán na Kladensku.

Ve svém vysněném domě bydlí už šest let. „Vyrůstal jsem v centru Prahy a vždycky jsem obdivoval ty krásné secesní prvorepublikové budovy. Kromě toho oba s manželkou milujeme hrady a zámky. A tak když jsme uviděli tuhle krásnou vilu, okamžitě jsme věděli, že je to přesně to, co jsme hledali,“ říká Radek Banga.

Duch první republiky je podle něj v domě cítit na každém kroku. I proto se rozhodli tuto jeho jedinečnou atmosféru zachovat i co se týče vybavení a nábytku, který sháněli po bazarech a starožitnostech. U domu je také krásná zahrada, o kterou pečuje hlavně Radkova manželka Veronika.

Radek Banga a Pavel Vítek

Když mají čas, vyrážejí společně na procházky a výlety po okolí. „Nádherná je například Lánská obora. Dokonce je v ní i vyhlídka, ze které je možné pozorovat zvířata. A čas od času je tam člověk může pod dozorem i nakrmit,“ popisuje zpěvák.

Kromě toho miluje i blízké Křivoklátsko, které je podle něj úžasnou lokalitou, kterou stojí za to prozkoumat. „Krásné jsou tamní lesy, už proto, že jsou hodně listnaté. A je tam i spousta romantických skrytých roklí. A samozřejmě hrad Křivoklát.“

A protože má hrady rád, vyrazí se ženou občas i na vzdálenější hrad Karlštejn. „Jednou jsme se tam díky kastelánovi dostali mimo oficiální prohlídky a to byl naprosto úžasný zážitek. Vždycky mě zajímá, jestli na takovém místě straší. A to, co jsme se od kastelána dozvěděli, že tam zažívá v noci, bylo docela děsivé,“ usmívá se Radek Banga.

Jaká další místa v okolí považuje za krásná a inspirativní, se dozvíte při poslechu celého pořadu. Stejně jako o jeho nové knížce a také přednáškovém programu nazvaném Když chceš, tak to dokážeš, se kterým objíždí základní a střední školy, aby s dětmi mluvil o problémech jako je domácí násilí nebo šikana, které sám zažil.

Spustit audio