Kříž po druhé

21. duben 2004

Včera jsem tu načal téma jazykového zákulisí slova kříž a stačil jsem odvyprávět jen malou část. Pověděl jsem, že naše kříž je z latinského crux, z pojmenování břevna sloužícího k popravě ukřižováním, což byl způsob trestu oblíbený v dobách na počátku našeho letopočtu. Není patrně nikdo, kdo by nevěděl, že tímto způsobem zemřel Ježíš Kristus. Říkal jsem také, že z tvaru tohoto popravčího zařízení vznikl symbol křesťanství a vyjmenoval jsem i další kříže, které mají trochu jinou podobu a z nichž mnohé rovněž slouží jako symboly - náboženství, národů, šlechtických rodů, různých institucí. A konečně jsem také říkal, že ze slova kříž máme v češtině mnoho dalších výrazů. Začnu těmi, která souvisejí s tvarem kříže.

Když si dáme nohy křížem, přeložili jsme je přes sebe do tvaru podobnému kříži. Také šátek si lze uvázat křížem, tedy jednotlivými konci napříč přes sebe. Z podoby kříže vzniklo i sloveso křižovat ve významech míjet se na jednom místě nebo pohybovat se někudy všemi směry. V prvním případě se ve stanici křižují vlaky, v druhém blesky křižují oblohu. Z křižování jako pohybu všemi směry je slovo křižník, což původně nebylo pojmenování velké bitevní lodi, ale naopak lodi lehké, která uměla rychle měnit směr, křižovat podél pobřeží, a tím ho hlídat proti nebezpečí z moře. Velmi podobné a ze stejného základu vzniklé jako sloveso křižovat je sloveso křížit. Cesty se kříží, tedy protínají se podobně jako ramena kříže, čemuž se říká křižovatka. Zkřížíme-li ruce na prsou, děláme obranné gesto ve tvaru kříže. Když bojovníci zkříží své meče, vytvoří jimi prvním nárazem tvar kříže. Když ale zkřížíme něčí plány, jako bychom je přeškrtli, což se na papíře dělá znamením ve tvaru kříže.

Michal Novotný

Křížení je také vědecký biologický termín, záměrně se při něm slučují samčí a samičí zárodečné buňky s různými genetickými základy. Různé geny se mají setkat, protnout jako čáry na kříži a vytvořit křížence, tedy lepší druh pšenice, hrušky nebo psa. Z tvaru kříže, z toho, že jeho základní charakteristikou je protínání se, vzniklo i slovo křížovka, pojmenování hádanky založené na vzájemném protínání se kolmo a svisle zapisovaných slov v řádcích a sloupcích.

A už jsem se zase dostal na konec času vymezeného této rubrice a pořád ještě jsem téma kříž a jako jazykové zákulisí nevyčerpal. Takže pokračování zítra. Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.