Křížová cesta v Nejdku měří přes půl druhého kilometru. Galerie v přírodě tam stojí víc než 160 let

26. únor 2021 14:00

Městečko Nejdek na Karlovarsku se pyšní krásnou okolní přírodou. Nachází se uprostřed Krušných hor a její okolní kopce jsou hustě zalesněné. A na jeden z nich vede Nejdecká křížová cesta. Vznikla před více než 160 lety a měří přes půl druhého kilometru.

Křížová cesta z Nejdku byla vybudována v letech 1851 až 1858 díky dědictví Anny Marie Häcklové. Bezdětná vdova po bohatém nejdeckém měšťanovi odkázala jmění ve výši 28 tisíc zlatých právě na stavbu křížové cesty.

Historické fotografie byly na stromy umístěny při příležitosti 160. výročí Nejdecké křížové cesty

Po její smrti tedy založil městský soudce Franz Waldöstl Nadaci křížové cesty v Nejdku a na severozápadním příkrém svahu nechal vystavět 14 tradičních zastavení v podobě kamenných kapliček s reliéfy, které vyobrazují poslední hodiny Kristova života.

Až do padesátých let 20. století stávala na začátku křížové cesty Olivetská kaple a na jejím konci kaple Božího hrobu. Ani jedna z nich už dnes nestojí, zachovaly se pouze jednotlivé kapličky podél cesty.

Původní reliéfy z lipového dřeva byly nahrazeny novými z umělé pryskyřice od nejdeckého výtvarníka Heřmana Kouby. Díla chrání skla, a to nejen před vandaly, ale i před nepřízní počasí. Ozdobné prvky na kapličkách jsou pak dílem dalšího nejdeckého výtvarníka Stanislava Nádeníčka.

Křížová cesta v Nejdku je unikátní nejen svojí délkou – 1 600 metrů, ale také umístěním. Vede totiž jen kousek nad centrem města. Pro tuto svou atraktivní polohu a krásné výhledy na město je hojně navštěvována poutníky a výletníky.

Spustit audio