Kroužky mají na nohách jen chovné a výstavní slepice. Jde především o věk drůbeže

25. květen 2021

Po dvorcích vesnických chalup, a určitě i měst pobíhá spousta slepic. Jen některé jsou ale kroužkované. Jsou to ty, o kterých chtějí mít jejich chovatelé přehled a samozřejmě ty, které se objevují na výstavách.

„Drůbež se kroužkuje zhruba ve stáří dvou měsíců,“ říká chovatel Josef Dobrovolný z Třebíče. Kroužky jsou rozdělené podle velikosti. Menší dostávají slepice, větší kohouti. Jde tady především o sílu běháku, o to, aby kroužek nespadl. Plastové kroužky si členové kupují od svazu chovatelů. Každý rok má svou barvu. Zajímavé je, že svaz vyloučil barvu červenou. Na pásku jsou pak základní údaje. „Rok, velikost kroužku, registrační číslo a stát,“ vyjmenovává chovatel.

Josef Dobrovolný se specializuje na zdrobnělé velsumky, a účastní se s nimi mnoha výstav. O jeho úspěších vypovídají i police plné pohárů za vítězství. Výstavní kousky si chovatel označuje ještě dalším kroužkem. „Snažím se sledovat, jak se vyvíjejí,“ dodává.

Jaro znamená pro Josefa Dobrovolného nejen každodenní starost o obyvatele kurníku, ale také o líhně, ve kterých musí několikrát denně vejce obracet. Teplotu hlídá elektronika. „V líhni, kde není ventilátor, tam je přes 38 stupňů, s cirkulací je 37,9,“ říká. Vejce jsou označená datem snesení a také druhem slepice. Z líhní jdou kuřata do odchovny, kde mají zajištěné teplo a přísun výživného krmiva. Ve dvou měsících dostanou na běhák kroužek.

Spustit audio