Křupavý biskupský chlebíček od Josefa Maršálka obsahuje všechny chutě Vánoc

Tenhle biskupský chlebíček naučila péct Josefa Maršálka jeho babička Boženka. Je to křupavý klenot, který do Vánoc změkne a provoní váš domov ovocem, rozinkami a všemožným kořením. Hodí se ke kávě i čaji.

Ingredience
  • Suroviny na 2 chlebíčky:
  • 2 vejce velikosti M
  • 20 g medu
  • 100 g cukru krupice
  • 185 g hladké mouky
  • 1 g jedlé sody
  • 2 g skořice
  • 2 g muškátového oříšku
  • 2 g anýzu
  • 2 g zázvoru
  • 2 g soli
  • 150 g rozinek
  • 150 g kandovaného ovoce
  •  
  • Na potření:
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru

Postup

Do mísy rozklepneme 2 vejce, přisypeme cukr, všechno mleté koření, přilijeme med, přidáme sůl a vše pořádně prošleháme metlou. Není třeba získávat objem, protože je tam jedlá soda, ale je potřeba, aby se vše spojilo s vejci.

Do mísy ke vzniklé kaši přisypeme kandované ovoce, rozinky a poté hladkou mouku. Těsto opatrně zabalujeme tak, že stěrkou pomalu objíždíme vnitřek mísy a těsto na krajích promícháváme s tím ve středu, aby se zapracoval i poslední drobeček, ve kterém by mohlo být kypřidlo.

Nakonec těsto jakoby prokrajujeme stěrkou napříč. Jde o tzv. francouzské míchání těsta. Těsto by mělo mít konzistenci jednolité drobenky. Bude lehce lepivé a pórovité. Není záměrem uhníst hladké těsto.

Následně si lehce pomoučíme vál, na kterém budeme s těstem pracovat. Rozdělíme ho na dvě poloviny a vytvoříme dva válečky. Jako bychom vyvalovali prameny vánočky.

Chlebíčky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem krupice.

Takto upravené biskupské chlebíčky vložíme do horkovzdušné trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 25–30 minut. Chlebíčky musí po upečení získat zlatavou barvu a vonět po koření a ovoci.

Chlebíček necháme po vytažení z trouby 10 minut odpočinout, a pak ho nakrájíme ostrým nožem s pilkou na 6–7 mm tenké plátky. Kousky chlebíčku budou křupat, ale do Vánoc zvláční.

Kdyby ne, do krabice s chlebíčkem vložíme na půlku rozkrojené jablko, zabalíme do folie a druhý den bude chlebíček měkký.

Josef Maršálek

Recept má od své milované babičky Boženky, které je už přes 80 let. Zná ho od prvních chvíle, kdy vnímal Vánoce a nepamatuje si svátky bez tohoto chlebíčku. Recept ho doprovází celý život na všech jeho cestách.

Josef miluje Vánoce a cukroví se u nich peklo vždy. Začínalo to asi třemi druhy, když pekla sama maminka. Když mu bylo asi 5 let, začínal péct s babičkou. To už dělávali asi 10 druhů. Když se do toho v dospělosti opřel on sám, pekl svého času i 35 druhů vánočního cukroví. Než poznal, že se recepty, těsta i náplně opakují a není jich tolik potřeba.

Josef Maršálek s biskupským chlebíčkem

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...