Krupicová buchta podle knihy Malá kuchařka a hospodyňka česká pro menší a skrovné domácnosti, s podtitulem Úprava laciných pokrmů pro lid, z roku 1903
Někdo vaří podle oka, někdo na hrníčky, někdo všechno poctivě váží. Váhy patřily k vybavení kuchyní našich babiček, a proto se o nich něco dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního a také se dozvíme, jak upéct krupicovou buchtu.
Recept uvádíme v podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Do mísy dej 6 žloutků, 20 dkg cukru, kůru a šťávu z celého citronu, 10 dkg jemně sekaných ořechů a tři to po 3/4 hodiny. Potom přidej 12 dkg jemné krupičky a ze 6 bílků sníh a volně promíchej. Forma vymaže se máslem, vysype krupicí a buchta dá se zvolna péci. Pak se okrášlí ledem a jest za dort, nebo jako nákyp polije se čajem. Může býti 2 i 3 dny napřed již udělána a před upotřebením na okamžik dá se do horké trouby a pak se poleje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?