Krůtí tournedos balené ve slanině s omáčkou z pečených paprik si vychutnala Libuše Švormová

Lehké, barevné a chuťově výrazné bylo další jídlo v Pochoutkách na talíři. Krůtí steaky, zvané tournedos, zabalené v italské slanině a podávané se šťouchanými bramborami a omáčkou z pečených paprik si s Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem dala herečka Libuše Švormová. Byla nadšena chutí, barvou i prezentací. Vařil Milan Březina z restaurace U Sedlerů v Praze na Karlově náměstí.

Krůtí tournedos

Ingredience na 1 porci:

200 g krůtích prsou

100 g pancetty (italská slanina)

sůl

pepř

1 lžíce oleje

Postup:

Z krůtích prsou vyřízneme váleček o váze 200 g, mírně ho osolíme a opepříme.

Vzniklý steak je nutné zabalit do italské slaniny. Rozložíme si 2 - 3 plátky slaniny za sebou do řady na prkénko. Oválné hrany krůtího steaku pak do masa zabalíme, jako bychom ho chtěli na stranách zpevnit, aby se nerozjíždělo při restování.

Maso se slaninou fixujeme potravinářským provázkem, aby se slanina nerozbalila. Takto připravené maso dáme plochou stranou na rozpálenou pánev na minimální množství oleje.

Jednotlivé porce po všech stranách opečeme 2 – 2,5 minuty. S masem nehýbeme, samo se odlepí od pánve. Po opečení steak vložíme do pekáče a dáme dojít na 10 - 12 minut do trouby vyhřáté na 120 °C. Záleží na tom, jak vysoké válečky jsou. Na 1 cm výšky se počítá cca 5 minut pečení.

Omáčka z pečených paprik

Ingredience na 4 porce:

3 pečené papriky (nejlépe kapie)

100 ml smetany ke šlehání (min. 30% tuku)

sůl

pepř

2 cl balzamikového octa

Postup:

Papriky pečeme v celku bez tuku 8 – 10 minut v troubě při 180 °C

Když už začnou na povrchu černat, vyndáme je z trouby a ihned vložíme do mísy a přetáhneme potravinářskou fólií. Papriky se tak zapaří a lépe se loupají.

Oloupané a jádřinců zbavené papriky nakrájíme na tenké proužky, které vložíme na pánev. Necháme je dusit 3 – 4 minuty, aby se odvařila tekutina z paprik. Nakonec do pánve přilijeme smetanu a krátce provaříme

Následně papriky se smetanou rozmixujeme a přepasírujeme. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat trošku balzamikového octa. Omáčku lze podávat k drůbežímu masu nebo ke králíkovi.

Šťouchané brambory

Ingredience:

brambory

sůl

anglická slanina

cibulka

1 lžíce oleje

Postup:

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Během vaření si připravíme cibulku, kterou usmažíme do sklovata, přidáme nakrájenou slaninu a vše zamícháme do horkých brambor, které rozšťoucháme.

Milan Březina

Pracuje jako šéfkuchař v plzeňské restauraci U Sedlerů v Praze. Má rád českou kuchyni, rád připravuje stejně minutky i jídla s pomalou přípravou vaření.

Restaurace U Sedlerů byla otevřena v červnu 2010 na místě bývalého pivovaru. Ten tam předtím zanikl po roce 1891. Podnik tak navazuje na dlouholetou tradici pohostinství v těchto místech.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.