Krutost dějin se snoubí s krásou klasické hudby. Městské divadlo Kladno uvádí premiéru černé komedie Stalinův poslední western

29. duben 2023 08:00

Návštěvníci kladenského divadla uvidí další letošní premiéru groteskní černou komedii Stalinův poslední western. Soubor ztvárnil kruté dějiny Ruska po smrti Stalina s humorem a nadsázkou. Celou hru navíc doprovází klavírní koncert Petra Iljiče Čajkovského b moll, který ruskému diktátorovi ve 40. letech minulého století hrávala sovětská pianistka Maria Yudina.

Hru napsal a režíruje přímo pro Městské divadlo Kladno režisér a herec Miroslav Hanuš, který vycházel ze skutečných historických událostí a postav.

„V životě lidí, stejně jako v životě divadla jsou okamžiky, kdy bychom se měli vyjádřit k některým velmi důležitým věcem kolem nás. To ovšem neznamená, že by to nemělo být formou humornou, v tomto případě až ukrutně groteskní. Protože jak známo smích, stejně jako pláč očišťuje.” vysvětluje Miroslav Hanuš volbu tématu. Paralel mezi historií a současností je totiž celá řada.

Je 5. března 1953 a právě umírá Josif Vissarionovič Stalin. Velký fanoušek amerických westernů a nejnebezpečnější muž planety za sebou zanechává pokřivený a vražedný svět, který se s jeho smrtí propadá do naprostého chaosu. Kdo bude teď vládnout? Co mám udělat pro to, abych to byl já, a co jsou pro to ochotni udělat ostatní? A jak to udělat, abych alespoň přežil? Na to odpovídá letošní pátá premiéra Městského divadla Kladno.

autoři: Karolína Burdová , JMys | zdroj: Městské divadlo Kladno
Spustit audio