Které odrůdy jablek vydrží dlouhé skladování a pořád vypadají a chutnají dobře?

Některé zimní odrůdy jablek svou chuť rozvíjejí až v lednu či únoru a podrží si vysoký standard chuti až do nové sklizně. Zmíní je Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Vzpomínáme s přáteli, která na zahradě vypěstovaná a ve sklepě uskladněná jablka jsme jedli v dětství a mládí touto dobu. U nás to byly dvě či tři odrůdy doma odzkoušených, prověřených odrůd ze staré školy. A dvě či tři modernější nebo skoro nové. Z těch historických nám až do nových vydržela jablka odrůdy Strýmka, Jonathan, a někdy i Boskoopské.

Strýmka je prakticky celou dobu ve sklepě malé, tvrdé a kyselé jablko, které snese jakékoliv zacházení. Jonathan je touto dobou červenožluté voňavé jablíčko, poněkud suché, ale chutné. Boskoopské je koženáč. V dobrém, dostatečně vlhkém sklepě, vydrží nevadnout, má svěží chuť a hrubou strukturu dužniny.

Časem k těm už zmíněným odrůdám přibyl kříženec Jonathanu a Wagnerova, jablko Idared. Je větší než Jonathan, ne moc šťavnaté, ale držák. Doma v teple, po měsíci na misce s ovocem nepoznáte, že tam leží tak dlouho.

A objevily se další odrůdy, ale ty já v zahradě nemám. Přece jen si v naší nadmořské výšce (téměř 400 m.n.m.) netroufnu pěstovat odrůdy, které na stromě dozrávají až po Goldenu, mnohdy až měsíc po něm. Například Florinu, odrůdu zaregistrovanou až v roce 1988, vhodnou do teplejších pěstitelských oblastí, která je také vhodná ke skladování.

Ale troufnu si na Admirála. Odrůdu, která mívá velká plošší jablka, vcelku solidně vybarvená, a pravidelný výnos. Trpí ale fyziologickým nedostatkem vápníku a černé skvrny tak plody řadí do kategorie „štrúdlák“.

To je škoda, jablko je chutné i po mnohaměsíčním skladování. Admirál je vhodný do vyšších poloh. Pokud roste na stanovišti dobře zásobeném vodou, spíše chladnějším v kořenech, té pihovitosti nemá tolik. Můžeme mu pomoct opakovaným ošetřením na list a plod, hnojivy obsahujícími vápník přístupný přes list či pokožku plodu.  

U plodů jabloní se objevují různé choroby či napadení škůdci, některé vidíte na fotografiích, o jiných se dočtete zde.

Další zajímavosti, týkající se odrůd jablek ke skladování, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související