Kultovní

18. leden 2005

Jedním z výrazů, které se v posledních letech užívají více než kdykoli předtím, je přídavné jméno kultovní. Každou chvilku slyšíme o kultovním filmu, o kultovní hudební skupině, o kultovní knize, eventuálně o kultovní restauraci. Že tato spojení jsou nová, dokazuje i to, že je nenajdeme ve Slovníku spisovného jazyka českého. Tam se uvádí jen spojení "kultovní význam", jímž se vyjadřuje vztah k nějakému kultu, tedy k náboženskému obřadu. Slovo kultovní ve spojení s filmy, knihami či hospodami najdeme až ve druhém díle slovníku neologismů Nová slova v češtině, který vyšel loni.

Předloni vyšel Slovník floskulí, v němž jeho autor Vladimír Just používání slova kultovní ve spojeních, která jsem zmínil, odsoudil velmi silnými slovy. Už jsem tu jednou říkal, že si Vladimíra Justa jako divadelního a také šumavského odborníka velmi vážím, pokud však jde o jazyk... Zda toto slovo v tomto dnes módním významu v češtině zůstane nebo zmizí, nechme času, protože jen ten to může rozhodnout, a řekněme si něco o původu slova kultovní. Pochází z podstatného jména kult, které původně znamenalo náboženský obřad a později přeneseně také uctívání vůbec. V tomto významu bylo slovo kult módní koncem padesátých let, kdy se někteří komunisti rozhodli odhalit část bezuzdného vraždění svých soudruhů a pro tyto zločiny našli něžné pojmenování kult osobnosti - tou se myslel šéf těch vrahů Stalin.

Logo

Výraz kult pochází s latinského cultus, pěstování, péče a uctívání, které je od colere, pěstovat, vzdělávat půdu a ctít. Odtud je nejen kult, ale i kultura, tedy vzdělávání, zušlechťování a pěstování, také kultivace, slovo, které má stejný význam, a do příbuzenstva patří i kolonie, slovo, které je od colonus, osadník, rolník, ten, kdo zušlechťuje půdu a pěstuje na ní rostliny.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.