Ruší se Kmochův Kolín, pochod Praha-Prčice, Hudební festival A.Dvořáka i Porta v Řevnicích. Kladenské dvorky budou až v září

26. březen 2020

Kvůli vyhlášenému nouzovému stavu v souvislosti s nákazou onemocněním COVID-19 jsou v kraji zavřená kulturní zařízení a organizátoři také ruší nebo přesouvají plánované akce. Přinášíme vám informace o některých změnách. Pokud víte ze svého okolí o dalších zrušených zejména tradičních akcích, dejte nám to vědět a my informace zveřejníme.  

Kolín

Kolínští radní rozhodli na svém posledním zasedání zrušit do června všechny plánované kulturní a sportovní akce ve městě. To se týká zejména největší kolínské kulturní akce - 57. ročníku hudebního festivalu dechových orchestrů Kmochův Kolín, který se měl uskutečnit 12.-14.6.

Řevnice

Pořadatelé rozhodli o zrušení festivalu folkové, country a trampské muziky Porta, jehož finále plánovali na 26. až 28. 6.v Řevnicích v okrese Praha-západ. Porota vybere 14 finalistů pomocí nahrávek a vítěz dostane možnost natočit písničku ve studiu.

Beroun 

Tradiční Jarní hrnčířské trhy v Berouně v termínu 2.-3.5. nebudou. Jak uvádějí pořadatelé na svých internetových stránkách, trhy přesunuli do podzimního termínu 12. a 13. 9.

Nymburk

Vedení města rozhodlo o zrušení nebo přesunu kulturních akcí, které se měly konat v nejbližších týdnech a měsících:

Den města, který se měl konat 2.5. letos nebude

Festival Mateřinka, původně plánovaný na 7. a 8.5. je zrušený

Street Food Festival  - který se měl uskutečnit 16. 5. je zrušený

Hrabalovo Kersko, které se letos mělo uskutečnit již po dvaadvacáté, se přesouvá na rok 2021

Zrušeny jsou i další květnové a červnové události – festival Ve stínu Vodárenské věže (23.5.), Noc kostelů (5. 6.) a mezinárodní folklorní festival Polabská vonička (6. a 7. června).

Praha - Prčice

Pořadatelé kvůli koronaviru zrušili letošní pochod Praha-Prčice, který je nejmasovější tuzemskou akcí svého druhu s nejdelší nepřerušenou tradicí. V pořadí 55. ročník se posouvá o rok na 15. května 2021.

Příbram

Další ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka, který se měl konat od 25.4. do 4.6. pořadatelé zrušili a termín přesouvají na 20. 4. 2021, kdy festival zahájí „napodruhé“ svůj 52. ročník.

XVI. ročník Festivalu muzejních nocí

Původně měl festival začít 15. 5. v Českých Budějovicích a pokračovat až do 13. 6. po celé republice. Asociace muzeí  České republiky, z.s. ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR rozhodla o přesunutí akce na termín 10.10.-14.11.2020.

Noc s Andersenem – v knihovnách po celém Česku, původně plánovaná na 27. 3., se podle organizátorů neuskuteční ani v uvažovaném náhradním květnovém termínu.

Benešov

V Benešově zrušili organizátoři Benešovské čarodějnice, Prvomájové oslavy a Benešovský jarmark. Odkládá se také zahájení provozu tzv. ekovláčku, který vozil turisty z Benešova na zámek Konopiště (kde je také odloženo zahájení letošní návštěvnické sezony).

Kladno

38. ročník Kladenských dvorků (tradičního setkání výtvarníků a hudebníků pod širým nebem v kladenské čtvrti Podprůhon) se přesouvá z června na 19.-20.9.

Druhý ročník Mezinárodního festivalu loutkového divadla AMPLION, původně plánovaný na konec března, se přesouvá na 11.-13. 9.

Koncert Tomáše Kluse v Kladně, který se měl uskutečnit 20. 3., byl přeložený na 11. 9.

Koncert Dana Bárty & Illustratosphere v Městském divadlo Kladno organizátoři přeložili z 26. 3. na 11. 10. od 19.00.

Beseda cestovatele a spisovatele Ladislava Zibury, která se měla v kině Sokol v Kladně uskutečnit v dubnu, je přeložena na 10. 12.

Kutná Hora

Královské stříbření v Kutné Hoře, které bylo naplánováno od 20. 6., se letos nekoná.

Kvůli koronaviru odložili pořadatelé Mezinárodní hudební festival Kutná Hora původně plánovaný na červen. V současné době hledají náhradní termín, předběžně počítají s posledním týdnem v srpnu. Nejistá je ale zatím účast zahraničních umělců. Pokud by i v létě zůstaly zavřené hranice, museli by organizátoři upravit program festivalu.

Liteň (Berounsko)

Liteňské hornové dny včetně koncertu LESNÍ ROH NA ZÁMKU – Radek Baborák a jeho hosté, které se měly uskutečnit v původním termínu 17.-19. 6., jsou zrušené. O náhradním termínu přehlídky i koncertu budou pořadatelé informovat. Fotografické kurzy s Tono Stanem se přesouvají z června na začátek září.

Mělník

Ruší se: Vinná noc (25. 4.), Oslavy konce 2. světové války (10. 5.), Mělnický Vrkoč (5.-7. 6.) a Pivní festival (16. 5.).

Mělnické trhy začnou v sobotu 25. 4. na náměstí Míru s přísnými pravidly pro dodržení hygienických podmínek, aby se zabránilo šíření koronaviru mezi prodejci i nakupujícími. 

Tuchlovice

XXVII. ročník středočeského folklorního festivalu se v termínu 3.-5. 5. v Tuchlovicích a v Novém Strašecí neuskuteční.

Případné tipy na změny termínů akcí nebo informace o jejich zrušení posílejte na region@rozhlas.cz

autor: Von | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.