Kutná Hora přišla o jednu z dominant

11. leden 2009

Kutná Hora v sobotu přišla o jednu ze svých dominant. Dlouho plánovaný odstřel nevzhledného a nepoužívaného komína bývalé mazutové kotelny se totiž stal skutečností. Jednalo se o skoro stometrovou stavbu, kterou nešlo přehlédnout. Odstřelu přihlížely stovky lidí, mezi nimi i náš tamní redaktor Michal Trnka...

Komín už řadu let neslouží svému účelu a proto vedení města přemýšlelo o tom, jak se ho zbavit. Nakonec zvítězila varianta odstřelu, který se ale několikrát musel odložit. Radnice se totiž nejdřív musela domluvit s podnikateli, kteří mají v bezprostředním sousedství komína své provozovny a pochopitelně se obávali o majetek.

Sobotnímu odstřelu předcházela celá řada přípravných prací. Například bylo nutné zakrýt okna nebo blízké vodovodní potrubí, které by mohly poničit padající kusy betonu. Plné ruce práce měli i majitelé sousedních garáží, kteří si na dobu nezbytně nutnou své plechové miláčky pro jistotu odvezli.

Na odstřel výškové stavby bylo potřeba přes čtyřicet kilogramů výbušnin. Demolice komína trvala zhruba patnáct sekund a přihlížely jí stovky lidí. Někteří z nich si hledali vhodné pozorovací místo už s týdenním předstihem. Sutiny, které zůstaly po odstřelu, zřejmě také najdou využití. Vedení města například přemýšlí, že by odpad posloužil jako podloží některých silnic a cest. Na jaře se totiž v Kutné Hoře rozjede velká rekonstrukce historického centra města. Namístě bývalého komína má pak v budoucnu najít místo sběrný odpadový dvůr.

autor: Michal Trnka
Spustit audio