Kutnohorské podzemí ukrývá středověký větrák. Archeologové mluví o evropském unikátu, získají tak nové historické poznatky o práci horníků

4. březen 2019 09:52

Víte, jaké české město bylo ve středověku po Praze druhé nejvýznamnější? Správná odpověď je Kutná Hora, kterou proslavila těžba stříbra a ražba mincí. Bývalé doly do dneška ukrývají některé cennosti. Přesvědčil se o tom i místní hornický spolek Barbora. Jeho členové našli v podzemí středověký větrák. Speciální stroj o průměru asi jeden metr používali horníci v částech dolu, kde tolik neproudil vzduch. Archeologové mluví o nálezu evropského unikátu.

„Díky tomu, že je to pod vodou, bez přístupu vzduchu, tak se to dřevo ze středověku zachovalo,“ říká Jan Kavalír z hornického spolku Barbora.

Středověký větrák z kutnohorského podzemí zaujal vedle hornického spolku i archeology. Filip Velímský z Archeologického ústavu Akademie věd o něm mluví jako o evropském unikátu. "Můžeme to srovnat s nálezy ze Saska nebo ve Francii, ale přímo zachovaný odvětrávací stroj je unikátem,“ říká archeolog.

Archeologové se budou spolu s hornickým spolkem podílet na chystaném vytažení jednotlivých částí stroje z podzemí. K tomu by v ideálním případě mohlo dojít už na jaře.

Podle letokruhů na použitém dřevě by se mohlo podařit přesněji určit stáří stroje. Archeologové věří, že jim nález taky pomůže získat nové poznatky o práci středověkých horníků

autor: Michal Trnka
Spustit audio